Még három nap!

Már csak három nap van hátra a legnagyobb összegű döntően uniós agrártámogatások iránti idei kérelmek beadására. Április 7-én nyílt meg a lehetőség és május 15-én éjfélig élhetnek vele a gazdálkodók.

GazdanetO. Horváth György2017. 05. 11. csütörtök2017. 05. 11.
Még három nap!

Időarányosan az igényelt földterületek nagysága is meghaladja az elmúlt évi adatokat, ez jelenleg 1 531 597 hektár, s nagyjából 10 százalékkal többen is éltek a lehetőséggel – tájékoztat a Magyar Államkincstár (MÁK). Idén a kérelmezők, 2017. május 15-ig tudják támogatás csökkenés nélkül benyújtani a kérelmeket, összesen 41 jogcímre. Május 15-ét követően napi 1%-os, a teljes kérelemre vonatkozó szankció mellett további 25 napig lehet még egységes kérelmet benyújtani 2017. június 9-ig. Ezt követően még a késedelmes benyújtásra vonatkozó vis maior kérelem ellenében sem részesülhetnek támogatásban. Május 16-31. között még szankciómentesen pótolhatják az esetleges hiányosságokat azok, akik tartották a május 15-ei határidőt. 2017. június 1-9. között a pótlást, napi 1%-os ún.: késési szankció mellett lehet megtenni. A jelenlegi tapasztalatok alapján, 2017. január 1-je, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Magyar Államkincstárba történő beolvadása óta felgyorsult az ügyintézés, és gördülékenyebben halad a kérelmek feldolgozása is – írja a MÁK.

Az egységes kérelem kizárólag az ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen tölthető ki, és kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül nyújtható be. Szintén kizárólag az egységes kérelem felületén benyújtva, elektronikus úton lehet csatolni azon dokumentumokat, amelyek az egységes kérelem részét képező jogcímek/intézkedések esetén kötelezően benyújtandóak. Az idén is a tavalyihoz hasonlóan, több mint 170 ezret meghaladó kérelemre számít a Magyar Államkincstár.

Ezek is érdekelhetnek