Ez nem zöldség! 100 ezer tonnával több lehet a termés

Az idén várhatóan 1,8 millió tonnányi zöldséget lehet betakarítani az országban, mintegy 100 ezer tonnával többet, mint tavaly - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

GazdanetO. Horváth György2017. 07. 04. kedd2017. 07. 04.
Ez nem zöldség! 100 ezer tonnával több lehet a termés

Ledó Ferenc elmondta, hogy a hajtatott növények termőterülete 2017-ben mintegy 3600 hektár, hasonló a 2016. évihez. A szabadföldi zöldségek termőterülete az idén valamelyest meghaladja a tavalyit, a múlt évi 76 ezer hektár helyett az idén mintegy 80 ezer hektár területen termelnek szabad földön zöldséget. A hajtatott zöldségek közül a hidegtűrő növények - a káposzta- és salátafélék, valamint a retek - termesztése május közepére befejeződött. A piac kiegyensúlyozott volt, a termelést nem nehezítette időjárási, növényvédelmi probléma, a termelői árak is jobbak voltak, mint az elmúlt években.

A melegigényes növények - a paprika, a paradicsom, az uborka - esetében a nagyon korai (fűtött) termesztést megviselte a rendkívül hideg január és február. Így a szedés a szokásosnál 2-3 héttel később indult, április közepén. A termelői árak az év elejétől április végéig magasabbak voltak, majd azóta alacsonyabbak a tavalyinál. Június elejétől nagy mennyiségben jelent meg a piacokon a hidegfóliában termelt tölteni való (tv) paprika, majd június közepétől elindult a kápia paprika szedése is - számolt be az MTI. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően nagyobbak a hozamok, jobb a minőség, mint az elmúlt években.

A szabadföldi zöldségek közül a zöldborsó betakarítása a vége felé közeledik, közel 80 ezer tonnát gyűjtenek be. Az öntözetlen területeken az aszály okoz némi terméskiesést, a kánikula pedig a minőségre gyakorol negatív hatást. A többi zöldségfaj esetében az állományok szépen fejlődnek, ám az aszály és kánikula néhány termőtájon már most gondot jelent. Több kultúránál a korai fajták betakarítása elkezdődött. A káposztafélékből, áttelelő vöröshagymából, fokhagymából, salátából, gyökérzöldségekből és étkezési csemegekukoricából folyamatos az ellátás a piacokon, az árak a tavalyi árakhoz hasonlóan alakulnak.

A görögdinnye tömeges szedése várhatóan a jövő héten kezdődik, 5-10 nappal korábban, mint tavaly. A sárgadinnye szedése fólia alól már június elején megindult, a termés nagy részét a hazai piacokon értékesítik.

Ledó Ferenc elmondása szerint az ágazat elsődleges - alapanyagáron mért - kibocsátása a tavalyihoz hasonló, 260-280 milliárd forint lesz várhatóan. A másodlagos kibocsátás - a feldolgozott terméket és a hozzáadott-értéket is számítva - eléri a 750-780 milliárd forintot. A zöldség ágazat termelése fele-fele arányban kerül a friss termékek piacára és feldolgozó iparhoz. Az export friss termékeknél 20, a feldolgozottaknál pedig mintegy 75 százalék - ismertette az elnök.
 

Ezek is érdekelhetnek