Azték édes növény

Közép Amerikában őshonos növény, amit nálunk is meg lehet tartani. Cukorhelyettesítőnek is tartják, lényegesebben édesebb, mint a Stevia. Levelének enyhe gyantás íze van, ami sajnos az ízeknek nem tesz jót! Viszont a teákban még elfogadható ez a mellékíz!

GazdanetGrosz Tamás2018. 03. 29. csütörtök2018. 03. 29.
Azték édes növény

A növény lágyszárú, évelő, szárai elterülők. Fűszeres illatú virágai kicsik, százszorszéphez hasonló, az új szirmok folyamatosan jelennek meg a régiek végén. Viszonylagosan szárazságtűrő is. Szereti a napsütést, ilyenkor a lombozata „bronz” színű. Félárnyékban illetve csak délelőtti napsütésben zöld színű, és véleményem szerint jobban is mutat.

Magról is ültettető, de csírázása vontatott, így ajánlatos az ágakat leszúrni mellé, és ahol földhöz ér ott hamar ki is csírázik. Télen, ha fényszegény helyen van, elvesztheti a leveleit, ha nagyon hideg helyen van akár nem is éri túl a telet. 15 fokos tartása az ideális, azaz ablakpárkányon túl is éli, a telet. Összességében enyhén nedves jó fényviszonyok között érzi jól magát. Gyorsan növekvő, igazán vonzó a kertben, jól alkalmazkodik a kőzet falakhoz vagy egyéb kertjellegű elemekhez, kiválóak a lógó kosarakban is.

Gyógyászat

A leveleket köhögés, megfázás, hörghurut, asztma, kezelésére használják. Virága megrágva fogfájás csillapítására is alkalmas.

A szárított levelek alkalmasak édesítésre, viszont megfontolandó, ugyanis rákkeltő hatása ismert. Kellemes ízt add a növény, fehér rügyei, marokkói mentával, kakukkfűvel. Desszerteken gyümölcssalátákba is alkalmas felhasználása, kisebb mértékben. A levelek tartalmazzák a rendkívül édes, hernandulcin nevű vegyületet (1000-szer édesebbek a cukornál), de tartalmaznak kámforokat, Bár a hernandulcin nem tekinthető károsnak, a levelek kámfor tartalma elegendő mennyiségben toxikus.

Grosz Tamás
[email protected]

Ezek is érdekelhetnek