Pánikra még nincs ok

NEM A KELETI határokhoz közel, hanem Heves megyében bukkant fel az országban először bizonyítottan az afrikai sertéspestis. Egy elhullott vaddisznóból azonosították a rettegett vírust, ami a hazai vaddisznó- és házisertés- állományra jelent nagy veszélyt.

Gazdanet(hgy)2018. 05. 04. péntek2018. 05. 04.

Kép: Sanyi a háziasított vaddisznó homrogd BAZ megye vadászat fiatal vadkan 2011 12 21 Fotó: Kállai Márton

Pánikra még nincs ok
Sanyi a háziasított vaddisznó homrogd BAZ megye vadászat fiatal vadkan 2011 12 21 Fotó: Kállai Márton

Hónapok, mondhatni évek óta tartottunk attól, ami most bekövetkezett: bizonyítottan az ország területére jutott az afrikai sertéspestis vírusa. Egy elhullott vaddisznóban április 21-én izolálták a kórokozót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A fertőzött tetemet szinte az ország közepéből, Heves megyéből, a Gyöngyös Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén találták és szállították be vizsgálatra a hatósághoz. Most krimibe illő járványügyi nyomozás indul: a szakértők megpróbálják kideríteni, miként kerülhetett oda ez állat. Ez már csak azért is érdekes feladat, mert szinte mindenki arra számított, hogy a határainkhoz közel már másfél éve rendre előforduló megbetegedés az ukrán vagy román területekről terjedhet át a szabadon mozgó vaddisznókkal. A szakértők a fent nevezett területeken már hónapok óta igen kemény szabályokat rendeltek el az állat- és húsmozgatást, a vaddisznó állományának felügyeletét illetően. Heves megye nem volt a kiemelten megfigyelt területek között.

Fontos tudni, hogy pánikra nincs ok: a betegség emberre nem veszélyes, a sertésféléken kívül más állatfajokat sem betegít meg. Ugyanakkor óriási gazdasági kárt okozhat a magyar sertéstenyésztés és húsipar számára, mivel ha a házi sertésre is átterjedne a kór, akkor az érintett területekről meg kellene szüntetni az állatszállítást, elrendelni leölésüket, illetve onnan húst, húskészítményt nem lehetne kiszállítani, így exportálni sem. Az állat-egészségügyi szakemberek kijelölték a fertőzött, valamint a fertőzött területen belül a betegség szempontjából különösen veszélyes területet. Megtiltották a társas vadászatokat, valamint az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötték. Fontos, hogy a fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznótest vagy húsa nem szállítható ki. A továbbiakban az állat-egészségügyi hatóság szakemberei a fertőzött területen tartott valamennyi házisertés-állományban elvégzik az állatok összeírását is. Ennek során azt is ellenőrzik, hogy a sertéseket oly módon tartják-e, ami megakadályozza a vaddisznókkal való érintkezést.

További előírás, hogy a fertőzött területen fekvő állattartó helyekről az Európai Unió más tagállamaiba vagy harmadik országba nem lehet sertést szállítani, emellett egyéb esetekben is az állat-egészségügyi hatóság előzetes engedélyéhez kötött az export. Heves megye teljes területén kiemelten fontos az elhullott vagy beteg sertéseknek az észleléstől számított 24 órán belüli bejelentése, s ezen egyedek virológiai vizsgálata.

A vírusnak a környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képessége igen nagy: hónapokig, bizonyos esetekben akár évekig is fertőzőképes marad. Ezért a Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekében. Meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek. Állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszer-hulladékot (moslékot) soha ne adjunk a sertéseknek! Ha valaki a sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állat-egészségügyi szolgálatot!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek