Fecskéket újra az eresz alá!

Óvni kell ezeket a hasznos kis énekesmadarakat, mert egyre kevesebb van belőlük.

GazdanetBalogh Géza2020. 03. 19. csütörtök2020. 03. 19.
Fecskéket újra az eresz alá!

Pár napja a keleti országrészben még havazott, de azért már beköszöntött a tavasz. A hazaérkezett örvösgalambok javában párbajoznak, s az énekes rigók is fújják a magukét.

A fecskék ugyan még odavannak, de jönnek hamarosan ők is, igaz, jóval kevesebben, mint az elmúlt időkben. A magyarországi füsti, molnár- és partifecske-állományok az elmúlt két évtizedben – eltérő mértékben, ám sajnos folyamatosan – csökkenő tendenciát mutatnak.

A szakemberek szerint mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, pedig a fecskék szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek és a haszonállatok egészségvédelme szempontjából is.

Ugyanis a klímaváltozással új kártevő, betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok jelennek meg Magyarországon, ellenük pedig leginkább a madarak, köztük a fecskék vehetik fel a legeredményesebben a harcot – hívja fel a figyelmet a fecskék fontosságára és védelmére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A tapasztalatok szerint minden fecske legalább egy kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt, ezért is aggasztó a településeken élő fecskefajok állományainak az ezredfordulót követő megfeleződése.

Egy fecske egy szezonban egy kiló legyet, szúnyogot és más rovart fogyaszt el. Fotó: Shutterstock

Ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a fészkelőhelyek megszűnése, a táplálékbázis csökkenéséhez vezető túlzott kemizálás, a nem megfelelően végzett szúnyogirtás, valamint a szélsőségesebb időjárás áll.

Sajnos kedvezőtlen társadalmi változások is megfigyelhetők: gyakran előfordul a fecskefészkek tömeges leverése, a madarak elüldözése, akár megölése is. Ma kétmillió fecske hiányzik Magyarországról, ami azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kilogramm kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad!

Az élőhelyek nagymértékű átalakítását és a klímaváltozást az egyes ember nem képes befolyásolni, ehhez globális összefogásra és beavatkozásra volna szükség.

Fecskevédelmi eszközök alkalmazásával viszont hozzájárulhatunk, hogy több fióka repülhessen ki a fészekből, aminek az egyik legfontosabb módja a műfészkek kihelyezése. A csaknem minden településen megtalálható madárbarátok szívesen segítenek ezek elkészítésében, beszerzésében.

De a kihelyezésükben is, ami akkor a leghatékonyabb, ha azokat már meglévő és lakott természetes fészek mellé telepítjük.

Ezek is érdekelhetnek