Az egészséges zöldség fontos, akár otthon termesztjük, akár piacon találkozunk vele

Hirdetés – Az egészséges és hatóanyagtól mentes zöldség ma már elvárás a kereskedelmi láncoktól és a fogyasztóktól egyaránt. A zöldségkultúrákat sokféle betegség és károsító támadhatja, ezért a szakértelem és a megfelelő technológiai alkalmazás biztosítja az első mondatban leírtakat.

GazdanetPR cikk2021. 02. 22. hétfő2021. 02. 22.
Az egészséges zöldség fontos, akár otthon termesztjük, akár piacon találkozunk vele

A Syngenta, mint nemzetközi vállalat már évek óta jelen van a zöldségágazatban. Számos kiváló zöldségfajta van a magyar piacon, amiről sokszor nem is tudjuk, hogy melyik nemesítőházból származik. Cégünk, a Syngenta Kft. 2020-ban úgy döntött, hogy a zöldség-növényvédelemben jártas területi kollégákkal bővíti a csapatát. A vetőmagüzletággal együttműködve és a szinergiákat kihasználva bízhatunk benne, hogy hosszú távon a zöldségtermesztők első gondolata lesz a Syngenta, ha növényvédelemről vagy zöldségvetőmagról beszélünk.

A számos kihívásra fontos, hogy új megoldásokat hozzon egy kutató-fejlesztő cég. Ezek közül most csak egy újdonságot szeretnék kiemelni. A Force Evot, ami 2021-ben többek között burgonyában és csemegekukoricában is felhasználható lesz.

A Force Evo granulátum típusú talajfertőtlenítő egyben tartalmazza a talajlakó kártevők elleni rovarölőszer-hatóanyagot (teflutrin), és a kukorica kezdeti fejlődéséhez szükséges nitrogén, foszfor és cink tápanyagokat (Hatóanyag-tartalom: 5 g/kg teflutrin + 10% N + 41% P + 2% Mn + 2% Zn). Minden szemcse tartalmazza a hatóanyagokat. Nincs szükség kompromisszumra, a vetőgép egyetlen mikrogranulátum-kijuttatója alkalmas mindkét művelet együttes elvégzésére. Csemegekukoricában (is) a Force Evo drótférgek és kukoricabogár-lárva ellen engedélyezett. A két kártevő károsítása eltérő. A drótférgek megérzik a csírázó növények által termelt szén-dioxidot és „rávetik” magukat a csírázó vagy fiatal kikelt növényekre. Ez a vetés utáni 1–4. hétben történik, vagy már a talajban kirágják a csírázó magot, illetve a kikelt növény szárába fúrják be magukat. Később a kukorica „kinő a kártevő foga alól”, a károsítás már nem lényeges.

A talajlakó kártevők ellen már 16 kg/ha dózis hatékony. Drótféreg ellen javasolt a diffúzor használata. Gyenge-közepes kukoricabogár-lárva fertőzése esetén 20 kg/ha alkalmazását javasoljuk. Erős fertőzéskor a Force 1,5 G 14-15 kg/ha dózisban hatékony. A starterhatás érvényesüléséhez 16-20 kg/ha dózis szükséges.

Burgonyában a készítményt sorkezelés formájában – megfelelő kijuttató eszközzel – az ültetéssel egy menetben kell alkalmazni. A kezelés során biztosítani kell a granulátumok talajjal való teljes fedettségét. Burgonyában a javasolt dózis 16 kg/ha.

Zöldséges kollégáink: Kuti Kamilla és Mádi Zsolt

Az itt leírt információk tájékoztató jellegűek, információt részletesen az engedélyokiratban találhat!

 

 

Ezek is érdekelhetnek