Vírus és gomba is támadja virágainkat

A tulipánon túl szinte minden hagymás kerti növényünket – hóvirág, tőzike, kardvirág, frézia, nárcisz, jácint és sokfajta liliom – fertőzhetik betegségek.

GazdanetO. Horváth György2021. 06. 11. péntek2021. 06. 11.

Kép: program 2 milliárd forintot költött fejlesztésre. múzeum látogatás túrizmus idegenforgalom skanzen világörökség falu hagyomány tradíció tavasz virág tulipán 2016 04 14 Fotó: Kállai Márton

Vírus és gomba is támadja virágainkat
program 2 milliárd forintot költött fejlesztésre. múzeum látogatás túrizmus idegenforgalom skanzen világörökség falu hagyomány tradíció tavasz virág tulipán 2016 04 14 Fotó: Kállai Márton

Mostanság száradnak be tavaszi hagymás növényeink le­­velei. Azonban az idén különösen látványos lett a folyamat korai változata, amikor valamilyen „kórság” miatt haltak el, deformálódtak például a tulipán levelei. Az ember rácsodálkozik, hogy e kedvenc növényt milyen sok betegség érheti, amiről szinte egyáltalán nem szoktunk beszélni.

A tulipánon túl szinte minden hagymás kerti növényünket – hóvirág, tőzike, kardvirág, frézia, nárcisz, jácint és sokfajta liliom – fertőzhetik betegségek. Két baktériumfaj okozhat bajt.

Az egyik a bakte­riális puha rothadásért felelős Er­wi­nia ca­ro­to­vora. Ez a hagymát, illetve a levelet és a virágot is megtámadja. Az első elrothad, a többi rész torz, foltos lesz, majd elszárad. Általában is a hagymások betegségei e tüneteket okozzák. A másik bakté­rium, a Pseudomonas a föld feletti és alatti részeket is egyaránt károsítja.

Amikor azt mondjuk, hogy egy tulipánfajta elfajzik, sokszor nem is tudjuk, hogy az évekig egységesen piros szirmú virágunk azért lett egy idő után például sárgás cirmos, mert egyfajta vírus támadta meg. Okozhatja a máshonnan is ismert dohánymozaikvírus, de számos egyéb faj szintén.

A tulipánvírus az egyik legveszélyesebb: esetében vagy csökött növények jönnek elő, vagy a megfelelő méretű növény levelei néznek ki úgy, mintha csiga rágta, hámozta volna le a levéllemezek egy részét.

Kialakulhat zöldpenészes rothadás, amit egyfajta Penicillium gomba okoz. Sok fajt támad a fuzárium, ami inkább a hagymát károsítja, de a botrítisz, a szürkerothadást okozó faj is megbetegíti a hagymát, amiből később nem vagy gyenge növény fejlődik.

Igen látványos a tünete a fehérpenészes hagymarothadást okozó Sclerotium gombának: a kezdetben egészségesnek látszó levelek szinte dugóhúzószerűen megcsavarodnak, s torz lesz, ha egyáltalán kifejlődik a virágszár, a bimbó. Aztán a levelek sérülnek, felhasadoznak, elrothadnak.

Mit lehet tenni? A szakértők azt mondják, hogy ássuk ki az ilyen növényeket és égessük el. A talajba ne tegyünk hagymás növényt 3-5 évig. Vegyünk egészséges hagymát, a sérültet soha ne rakjuk a földbe. A gombás betegségek ellen vannak jó permetszerek.

Ezek is érdekelhetnek