Egyeztetések és megoldási javaslatok

A sertéságazat válságos piaci helyzetével kapcsolatban az Európai Bizottság – az EU „kormánya” – hamarosan rövid távú megoldási javaslatokat tesz. Hasonló módon az elszabadult energiaárak, illetve a növényvédő szerek drágulása ellen is hatékony lépéseket tervez.

GazdanetO. Horváth György2022. 03. 16. szerda2022. 03. 16.
Egyeztetések és megoldási javaslatok

Minderről Janusz Woj­cie­chows­ki, a mezőgazdaságért felelős európai uniós biztos beszélt azt követően, hogy tárgyalt a magyar agrárkamara elnökével, Győrffy Balázzsal. A magyar szakember több témában is konzultált a szakpolitikussal. Így az uniós közös agrárpolitika (KAP) reformja kapcsán felvetődött, hogy az agrárgazdaság ne bűnbak legyen a klímaváltozás elleni harcban, hanem olyan ágazat, amelyre a társadalom minden szegmense partnerként tekint.

Ebben mindenképpen lépni kell, mert egyes mozgalmak, társadalmi rétegek, sőt politikusok és pártok kimondottan agrárellenesek. Olyan mozgalmakat indítottak el, melyek miatt az uniós politikusok, vezetők az agrárágazat számára káros döntéseket akarnak bevezetni. Ilyen például a borok és vörös húsok közösségi marketingjének tilalma, vagyis, hogy az említett és hasonló termékek fogyasztására ösztönző kampányában az állam és az unió pénzét tilos lesz felhasználni.

A kamara elnöke szerint ez egyértelmű diszkriminálása egyes ágazatoknak, tudományos megalapozottság nélkül.

Beszéltek a tavaly év végén leadott magyar KAP-stratégiai tervről is. Az uniós biztos megígérte, hogy a témában konstruktív tárgyalások lesznek, és olyan megoldás születik, amely a magyar mezőgazdaság előnyére és nem a kárára válik majd.

Szóba került, hogy a magyar gazdálkodók aggódnak az Európai Zöld Megállapodás stratégia kedvezőtlen hatásai miatt. Ezért kezdeményezték a Green Deal újragondolását, és kérték, hogy az eddigiekkel ellentétben vonják be a munkába a gazdálkodókat is.

Egyeztettek az európai sertésválságról, a vízgazdálkodásról, a klímaváltozásról, illetve az ukrán helyzetről is. Janusz Wojciechowski elmondta, az ukrajnai háború új helyzetet és kihívást jelent, leginkább a szomszédos országokat, így Magyarországot is érinti.

A sertéságazattal kapcsolatban a biztos közölte, hogy a bizottság hamarosan rövid távú megoldási javaslatokat tesz. Mivel az energiaárak növekedésével a növényvédő szerek is drágulnak, a grémium e témával szintén kiemelten foglalkozik.

Ezek is érdekelhetnek