A belecskai példa

A zöldség- és gyümölcstermesztésen alapuló önkormányzati szervezésű foglalkoztatási program tizenhárom év alatt szinte megszüntette a munkanélküliséget a Tolna megyei Belecskán - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán a négyszáz lakosú településen.

Gazdanet2012. 06. 28. csütörtök2012. 06. 28.

Kép: T—szeg, 2009. m‡rcius 28. KertŽszkedŽs, krumpli źltetŽs. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A belecskai példa
T—szeg, 2009. m‡rcius 28. KertŽszkedŽs, krumpli źltetŽs. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A siker egy helyi kezdeményezésnek, kitartó munkának és az állam támogató hozzáállásának köszönhető – tette hozzá az államfő, aki elmondása szerint egy újsághírből értesült arról, hogy Belecskán sikeres foglalkoztatási program zajlik.

"Azért jöttem el, hogy tisztelegjek az Ön elődje, Jakab Róbert előtt, megköszönjem Önnek, hogy ezt a programot folytatta, és kalapot emeljek a belecskaiak előtt" – mondta az MTI tudósítása szerint Szemeti Sándor független polgármesternek Áder János a helyi kultúrház udvarán, ahol a sajtó képviselőinek jelenlétében a program eredményeit, nehézségeit tárgyalták meg.

A néhai polgármester által kezdeményezett program indulásakor fél hektárnyi önkormányzati területen gazdálkodtak, ma pedig 25 hektáron, illetve hat nagy alapterületű üvegházban többek között szilvát, körtét, szamócát, babot, paprikát termesztenek. A termést helyi, környékbeli magán- és közületi fogyasztóknak értékesítik. A program keretében jelenleg 21 helybeli dolgozik - mondta Szemeti Sándor. A polgármester közlése szerint a munkanélküliségi ráta 6 százalék alatt van. A községben a ’90-es évek közepén ez mérték meghaladta a 32 százalékot - tette hozzá.

Az önkormányzat a dolgozókat szinte egész éven át egy nonprofit kft. keretei között foglalkoztatja, amelyhez a munkaügyi központtól kap támogatást. Az eszközöket pályázati forrásokból szerezték be - vázolta a község polgármestere. A problémákról szólva utalt a zöldség- és gyümölcstermesztés szezonalitására, amelyre megoldást kínálna, ha képesek lennének feldolgozni a termést, mert ősztől tavaszig nem tudnak elfoglaltságot nyújtani a dolgozóknak.

Áder János a program eredményeit emelte ki, mondván, mindenki számára példa lehet, hogy egy ilyen kis település is lehet sikeres. Ezzel mindenki nyert, nyertek a helybeliek, hiszen munkához jutottak, nyertek a fogyasztók, mert olcsón, jó minőségű hazai terméket tudnak vásárolni, és nyert vele az ország is, hiszen van egy olyan példa, ami utat mutathat azoknak, akik keresik, de még nem találták meg a boldogulás útját - fogalmazott az államfő.

A Belecskai Közfoglalkoztatási Program sikeresen reintegrálta a munka világába az alacsony képzettségű, tartósan munkanélküli helyi lakosokat. Ez olyan teljesítmény, amely példát adhat más településeknek is arra, miként lehet önerőből és pályázati támogatásból leszorítani a munkanélküliséget, ezzel megoldani azt a problémát, hogy ne szociális segélyből éljenek az emberek, hanem értelmes, eredményt felmutatni képes munkát végezzenek - hangsúlyozta Áder János.