Gazdálkodás otthon – valóban megéri?

A gépesített termelés világában szinte nullára csökkent egy időben az otthon gazdálkodók száma. Természetesen itt nem azokra a gazdákra kell gondolni, akiknek ez a megélhetést jelenti saját farmjukon – bár tény,hogy az ő számuk is megcsappant az utóbbi pár évtizedben. Azokról van szó, akik munka mellett még veszik a fáradtságot például veteményezni vagy épp tojótyúkot tartani. Úgy tűnik azonban, hogy ez megint reneszánszát éli. A kérdés csak az, hogy valóban megéri-e? Attól függ, milyen célból tesszük mindezt.

GazdanetPR cikk2022. 03. 16. szerda2022. 03. 16.
Gazdálkodás otthon – valóban megéri?

Naivitás volna azt hinni, hogy képesek lennénk napi 8 órás munka mellett olyan termelést kivitelezni, ami teljes mértékben fedezi élelmiszerszükségleteinket. Azok sem számíthatnak túl sok jóra, akik spórolás szempontjából teszik mindezt a nagybevásárlás kiegészítéseként. Akár tetszik, akár nem, de a szupermarketek kínálata jóval olcsóbb, mintha mi magunk próbálnánk zöldséget és gyümölcsöt termelni.

Az ehhez szükséges felszerelés pénzbe kerül, ahogyan közvetett módon az időnk is – például többet nyerhetnénk ilyen szempontból, ha szabadidőnk valamilyen mellékállással töltjük ki, így ilyen szempontból biztosan nem jövünk majd ki nyereségesen ebből. Azonban mégis van olyan érv, ami miatt megérheti egyeseknek – nem véletlen termelnek tehát egyre többen háznál.

A kertészkedés kiváló hobbi lehet. Forrás: Freepik.hu

Bio zöldségek – avagy út az egészség felé

Az egészséges életmód egyre nagyobb szerepet kap napjainkban. Számtalan bio élelmiszert megvásárolhatunk boltokban, azonban ezek kapcsán a legtöbbször nem tudhatjuk valójában, milyen körülmények között termesztették őket. Ráadásul a biotermékek meglehetősen drágák más élelmiszerekhez képest. Egy pár kerti szerszámot viszont bármelyik nagyobb áruházban vásárolhatunk.

Például az Alza kínálatában is mindent megtalálhatunk ahhoz, hogy elkezdjünk saját magunk zöldséget termeszteni, ezzel pedig jelentősen olcsóbbá válhat a bio étrend, hisz egy kisebb kertben is rengeteg különféle zöldséget megtermelhetünk. Így akik számára fontos a naturális táplálkozás, valóban nyerhetnek a dolgon. Mindennek tetejébe a kertészkedés egy kiváló hobbi lehet.

Ezek is érdekelhetnek