Idén is alig lesz dió

Karácsonykor vélhetően kétszer több mákos bejgli kerül a családi asztalra, mint a diótöltelékes. Az ok egyszerű: ma a piacokon egy kiló tisztított dió négy-ötezer forintba kerül, a mák viszont „csak” kétezerbe. Kevés a dió a tavaszi fagyok és az országossá váló buroklégykártétel miatt.

GazdanetO. Horváth György2021. 10. 29. péntek2021. 10. 29.
Idén is alig lesz dió

Szinte a teljes diótermést elpusztítja a kiskertekben az egy évtizede megjelent észak-amerikai dióburokfúró légy. Másfél hónapig rajzik, ezalatt kellene folyamatosan védekezni, permetezni ellene, ami a kiskerti, gyakorta 8-15 méteres fák esetében lehetetlen vállalkozás.

A kártevő az egész Dunántúlon tarol, a keleti országrész még nem annyira érintett, de a felmérések szerint az apró szárnyas rovar terjed, így szinte biztos, hogy egy-két éven belül ott is általános lesz a kártétele, ami akár száz százalék is lehet. Még szerencse, hogy a statisztikai adatok alapján a hazánkban összesen mintegy 6000 hektáros dióültetvény jelentős része a keleti országrészben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található.

A nagyobb ültetvények képesek a dió kártevőjét száműzni, ott viszont – mondhatni, a tavalyi eset megismétlődésével – az idén is a terméscsökkenést okozó tavaszi fagy miatt kicsi a termés. Így nem véletlen, hogy a piacokon egy kiló pucolt dióbélért már 5 ezer forintot is elkérnek, de 4 ezer alatt biztosan nem kapunk. Tavaly ilyenkor még 500-700 forinttal volt kisebb az ár, pedig akkor is a korábban szokásos mennyiségnek csak a fele termett meg.

A helyzetre két megoldás akad: a háziasszonyok vagy – aprított napraforgót tartalmazó – diópótlót használnak, vagy növelik az olcsóbb mákkal töltött sütemények arányát az ünnepek idején. Mákból egyébként nincs hiány, bár az utóbbi években csökkent a termesztése, de évi 3-4 ezer tonnányi összterméssel és az importtal a kínálat folyamatos. A boltokban ma kilónként 1800–2300 forintos árakat látni – ez a nyers mákra vonatkozik, az őröltért többet kérnek.

Ezek is érdekelhetnek