Most ültessünk, érdemes!

Bár tavasszal is lehet málnát vagy kerti szamócát ültetni, jobb megtenni mostanában. Már csak azért is, mert az új ágyásba kerülő növényeknek még bőven van idejük megfelelő mennyiségű gyökérzetet ereszteni. Így az eper és a málna szinte biztosan termést hoz már jövő tavasszal.

GazdanetO. Horváth György2021. 09. 16. csütörtök2021. 09. 16.

Kép: Szabad föld kert mezőgazdaság állattartás háztáji gazdaság O Horváth György málna szedés 2015 06 25 fotó: Kállai Márton

Most ültessünk, érdemes!
Szabad föld kert mezőgazdaság állattartás háztáji gazdaság O Horváth György málna szedés 2015 06 25 fotó: Kállai Márton

A málna és az eper új tövei annyira megerősödtek a nyár folyamán, hogy most nyugodtan felszedhetjük. Az epernél érdemes kiválogatni az idei fiatal töveket, mert az idősebbektől már nem várható nagy termés. Egy epertő általában 3-4 év alatt vénül meg annyira, hogy már nem érdemes vele tovább foglalkozni. Tudni kell, hogy az eper nagyon sok tápanyagot igényel.

Ezért csak olyan ágyásba kerüljön, amelyet alaposan betrágyáztunk, s tettünk bele foszfor- és káliumműtrágyát is.

A málna akár egy évtizedig is tenyészhet egy-egy jobb helyen, így számára is alapvető a megfelelő tápanyag-ellátottság. A friss vesszőket hajtó töveket ásóval emeljük ki, felezzük meg a hajtásokat, távolítsuk el róluk az öreg, visszaszáradt csonkokat.

Fontos, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol megfelelően nedves a föld, mert a málna – és ez igaz az eperre is – sekélyen gyökeredzik, így csak a talaj felső 15-30 centis rétegében lévő nedvességet képes hasznosítani.

Ültetés után érdemes mindkét gyümölcsfaj töveit gombaölő szerrel permetezni akkor is, ha nem látszanak rajtuk betegség tünetei. Télig ugyanis még bőven van idő ahhoz, hogy a különféle kórokozók felszaporodjanak az új töveken.

Ezek is érdekelhetnek