Nem mindegy, hogy globális vagy lokális a zöldítés...

Magyarország és a hozzá hasonlóan pesszimistán vélekedő uniós tagországok igazát látszik igazolni egy friss hatástanulmány. Azt vizsgálták, vajon milyen hatással járhat a bevezetni tervezett uniós politika, az úgynevezett Zöld Megállapodás (Green Deal)?

GazdanetO. Horváth György2021. 08. 22. vasárnap2021. 08. 22.

Kép: Forszterék tehenészete tej tehén marha fejés boci borjú Sárbogárdi állattenyésztö gazdák állattenyésztés 2014.10.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Nem mindegy, hogy globális vagy lokális a zöldítés...
Forszterék tehenészete tej tehén marha fejés boci borjú Sárbogárdi állattenyésztö gazdák állattenyésztés 2014.10.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az Európai Bizottság a Green Dealhez készíttetett hatásvizsgálata szerint az agrárium káros­anyag-kibocsátása harmadával sem kisebbedne 2030-ra – 20-35 százalékos szén-dioxid-mérséklést feltételeznek –, az elért csökkenés körülbelül fele pedig a világ más tájain jelenne meg. Ráadásul az öreg kontinensen előállított élelmiszer mennyisége csökken, míg az árak 50-80%-kal is emelkedhetnek.

A drágulás ellenére azonban a termelői költségek növekedése miatt a gazdák jövedelme esne, ugyanakkor drasztikusan fokozódna a bizonytalan termelési viszonyok között előállított import. A behozatal még akkor is élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent majd, ha annak egy részét az unióból harmadik országba kivándorolt tőkével létrehozott agrár­cégek állítanák elő.

Milyen intézkedések hatására következne be az előbbi helyzet? A mostani stratégiai tervek szerint 2030-ig a felére kellene csökkenteni a növényvédő szerek, 20%-kal a műtrágya használatát. Az összes terület negyedén kellene kötelezően biotermesztést folytatni, és 10 százalékot időlegesen vagy végleg kivonni a termelésből.

Mindez az előállítás drágulását, a hozamok csökkenését, a kártevők és kórokozók okozta veszteség növekedését vetíti előre. (Csak az utóbbi hatás a zöldség- és gyümölcs-, illetve a gabonatermés 15-24%-os esését hozná.) Emiatt akár 40%-kal is nőhet az import.

A durva drágulásra példa a húsok árváltozása: negyedével kerülne többe a marha-, ötödével a baromfi- és 43%-kal a sertéshús! Egyre több gazda hagyna fel az állattartással, mert az intézkedések miatt annyira megnőne a termelési költség, hogy képtelenek lesznek versenyezni az olcsóbb importtal.

A végső következtetés a legmegdöbbentőbb: ha meg is lépi az EU a fenti terveit, azok sem lennének elegendőek ahhoz, hogy a Föld problémáit megoldják, mert globális mértékben kellene hasonló lépéseket megtenni.

Természetesen ésszerűtlen volna elvetni az EU-nak a zöldítés felé ­teendő minden lépését, hiszen azok egyértelműen a környezetvédelmet, a klímaváltozás elleni harcot, az egészségesebb élelmiszer-előállítást szolgálják.

Ugyanakkor nagy kérdés, hogy mi lesz-lehet ennek az ára?

Ezek is érdekelhetnek