Tennivalók a gyümölcsösben, kertben

Amikor a kerti növényvédelemről szólunk, általában kevesen gondolunk az egyik kedves növénycsoportra, a rózsákra. Holott elég sok törődést igényelnek már ezek is. A gyümölcsösben is akad feladat bőven.

GazdanetO. Horváth György2022. 04. 25. hétfő2022. 04. 25.
Tennivalók a gyümölcsösben, kertben

Gyakori betegség a rózsa feketefoltossága. Ezt a Diplocarpon rosae gomba okozza. Kezdetben a levélen néhány, aztán egyre több feketés, szabálytalan alakú folt jelenik meg, majd az egész levél elhal, le­hullik.

Egy másik gomba, a Cercospora rosicola is hasonló tüneteket okoz, de ott inkább lilássá válik a folt, majd jön a sárgulás és a levélhullás. A gombák ellen érdemes rezet és ként is tartalmazó szereket használni. Fontos, hogy a lehullott leveleket szedjük össze, mert azokból rövid időn belül elindulhat az újabb fertőzés.

Gyakori, hogy a rózsa tövén, szárán jelennek meg foltok. Ez a kéregfoltosság, amit szintén gomba okoz. A sebeken át fertőz, legyen szó metszésről vagy bármilyen más sebzésről, főleg, ha a rózsa hidegebb, párásabb helyen él. A gomba a vesszőkben telel át. A kór gyógyítása nem lehetséges, a beteg részt vágjuk le (fertőtlenítsük az ollót!), majd permetezzünk rezes hatóanyaggal. A lisztharmat is sok rózsafajtát károsít, ellene kénes permetet használjunk.

A rózsát sok kártevő is támadja. Ezek közül igen látványos a rózsalevélsodró, ami hosszában összependeríti az egyes leveleket. Ki ne ismerné a levéltetveket, melyek főleg a fiatal hajtásokon és a bimbókon élősködnek? Sok kárt okoz a bimbók belsejét kievő bundásbogár is.

Érdemes most szólni néhány, a gyümölcsösben elvégzendő aktuális feladatról is. Ameddig virágzik a szilva, permetezhetünk a szilvadarázs ellen. Hasonló a teendő a meggy, a cseresznye, az őszibarack és a szilva esetében a moníliás fertőzés és ágelhalás megakadályozására. Lassan megjelennek az első olyan kaj­szihajtások is, melyeken már látszik e betegség jele, ezeket az ágrészeket vágjuk le, égessük el.

Indul az almaszezon is: érdemes az arra érzékeny fajtákat lisztharmat ellen kezelni, ahogyan a körtével együtt az almában a varasodással szemben is hatékony szert kell alkalmazni Sok ribiszkebokron már látni vöröses foltokat, ezt egy levéltetű okozza.