Tovább akarsz élni? Egyél úgy, mint a japánok!

A japán táplálkozási kultúra egyedülálló, és kiemelt fontosságú lehet a nemzetközi táplálkozási szokások javításában, mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója az országban tett látogatása során.

GazdanetO. Horváth György2017. 05. 11. csütörtök2017. 05. 11.
Tovább akarsz élni? Egyél úgy, mint a japánok!

„Japán az egészséges étrend mintapéldája: a fejlett országokhoz képest alacsony a túlsúlyosak aránya, alig 4 % a felnőtt lakosság körében,” emelte ki José Graziano da Silva. Külön kitért a washokura, az élelmiszerek előkészítését és elfogyasztását meghatározó képességek, tudás és tradíció átfogó rendszerét, amelyet az UNESCO szellemi kulturális örökségként ismert el. A washoku alapja a „természet iránti tisztelet”, és főleg friss, szezonális, alacsony zsírtartalmú alapanyagokat használva garantálja a kiegyensúlyozott étrendet. A FAO főigazgatója hangsúlyozta, Japán széles tudással és tapasztalattal rendelkezik, amelyet megoszthat más országokkal, akár az ENSZ táplálkozási évtized alatt.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a rossz étkezési szokásokra, a nem fertőző betegségek (a szív- és érrendszeri problémák, a rák és a cukorbetegség) fő okozójára. Ezek jelentik a fő halálozási okot nem csak a magas jövedelmű, de egyre inkább a fejlődő világban is. Az ilyen étrend azon túl, hogy egészségtelen, környezetileg sem fenntartható.

Graziano da Silva megköszönte Japán FAO-nak nyújtott támogatását, aki ezen keresztül fejlődő országoknak segíthet az élelmiszertermelés és a mezőgazdaság (erdészet, halászat, állattenyésztés, földművelés) terén. A több mint 100 millió dollár japán finanszírozás tette lehetővé a FAO afganisztáni tevékenységét, mely különösen az ország öntözési infrastruktúrájának helyreállítását célozza. Az árvizek és konfliktusok után a rászoruló mianmari gazdák azonnali segítséget kaptak a FAO-tól, szintén japán támogatásból, vetőmagok és műtrágya formájában.

Tokióban a FAO főigazgatója egy kóstolón is részt vett, ahol Fukusima környékén termett gyümölcsökből készített édességeket is kipróbált. Hat évvel a katasztrófa után a japán kormány mindent megtesz a helyreállításért. „Pillanatnyilag nincs okunk kételkedni ezen élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságában. Folyamatosak a vizsgálatok, működik az ellenőrzési rendszer és a nemzetközi előírásokat betartják,” jelentette ki.

Ezek is érdekelhetnek