Vőfély az egész család

De ki legyen a vőfély? Bizony óriási dilemma ez a lakodalomra készülő családokban. Hát még ott, ahol a família összes tagja vőfélyként tevékenykedik, mint a Békés megyei Kardoskúton élő Barna Lászlóéknál.

Hazai élet2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Vőfély az egész család

Mondhatnánk, náluk aztán kéznél van a ceremóniamester, ha házasodni készülnek a fiatalok - csakhogy nem ilyen egyszerű a dolog. Mivel az apa, az anya és a két fiú naptára néha egy évre előre is megtelik, alig akad szombat, amikor szabadok lennének, és megtarthatnák a fiatalok a saját lakodalmukat. A másik pedig: meg kell találni azt az időpontot, amikor a családban ráérnek a "házi" vőfélyek. A kardoskúti Barna család teljesítménye akár világszenzáció is lehetne: nincs tudomásunk arról, hogy a földkerekség bármely részén lennének hozzájuk hasonlóan megszállott emberek, de az egészen biztos, hogy Magyarországon ők az egyetlenek, akik mindannyian vőfélykednek. A családfő, Barna László 1975-ben tűzte ki először zakójára a mirtuszt. A rigmusokat nagyapjától és a falubeli Geiszt Józsi bácsitól tanulta. A nyolcvanas évek végén benevezett az országos falusi vers- és prózamondó versenyre, ahol az egyéb kategóriában győzött, természetesen vőfélyszereppel. Azóta a hatszázadik lakodalmon is túl van.

{p} Felesége, Magdika szintén rekorder a több mint háromszázas szériájával. Egyszer beugrott a férje helyett, s attól kezdve nem volt megállás. Ő az egyetlen női vőfély az országban. S a gyerekek? Szilárd és Laci még ki sem látszott a földből, amikor kisvőfélyként szüleik mellett nyüzsögtek. Idővel önállósították magukat. A szegedi főiskolás, Szilárd a hétköznapokon vagány srác, motorozik, rock zenekarban játszik, majd hétvégén magára ölti díszes mellényét, kezébe veszi szalagos botját, és kezdődhet a mulattatás. A szintén huszonéves Laci, aki korábban néptáncolt is, megszállott számítógépes. Internetkuckót tart fenn Hódmezővásárhelyen, és esküvővel, lakodalommal kapcsolatos honlapokat üzemeltet. Nem véletlenül ragadt rá a "digitális vőfély" titulus. Hogy milyen is egy igazi falusi lakodalom, illetve miként szerepel valamelyik Barna-vőfély, annak jómagam is tanúja voltam már. De hogy az interneten milyen módon történnek-történhetnek az események, arról kevés fogalmam volt. Pedig egyre nagyobb iránta az érdeklődés. A szakavatott fiatalember meséli, hogy a menyasszonyi ruha kiválasztásától a lagzi utólagos kitárgyalásáig sok mindenre lehetőséget ad a világháló. S akár élőben is közvetíthető a lakodalom, csupán kamera, laptop és kivetítő kell hozzá. Az informatikus vőfély legnagyobb álma egy cyberlagzi, ahol az éterben folyamatosan láthatók az események, sőt akár egyszerre több különböző helyszínen is történhetnek, akár párhuzamos esküvők formájában.

{p} Addig rendjén is van, hogy a menyasszony és a vőlegény kimondhatja a boldogító igent a világ két távoli pontján az internet segítségével, de a gyűrű felhúzása, a hitvesi csók (no és a nászéjszaka) már nehezebben oldható meg a modern technika beiktatásával. Annyi bizonyos, a falusi lakodalmak bája még sokáig megmarad, s fontos szerep hárul benne a vőfélyekre. A kardoskúti rekorderek elődeiktől örökölt, illetve saját gyűjtésükből származó forgatókönyveket, szövegeket, szokásokat alkalmaznak. Mindannyiuk számára első szempont a néphagyomány, mindazonáltal haladnak a korral, amint a fentiekből kiderült. Idősebb Barna László elhatározta, hogy egyszer nekiül, és könyvet ír a három évtized alatt szerzett élményeiről. Volna miről mesélnie, hiszen mindegyik lakodalom más, mindenhol történt valami érdekes. Magdika változatos képanyaggal tud szolgálni hozzá, mivel albumokba sorakoztatja a menyasszonyi képeket, melyekkel igencsak elhalmozzák őket, s az évtizedek során valóságos kor- és stílustörténeti kollekciót gyűjtött össze. A Barna família ezer lagzival a háta mögött egyvalamit még soha nem próbált ki. Azt, hogy milyen lenne, ha egy lakodalomban mind a négyen egyszerre vőfélykednének. Még világszámnak is elmenne. Talán egyszer megvalósul ez a különleges kihívás. De persze előbb kapniuk kellene egy ilyen felkérést...

Ezek is érdekelhetnek