Bálna a Balatonban

Augusztus 14-én Siófokon egy 22 méteres ?cethal? költözik a Balatonba, körbeússza a tavat, a nagyobb strandokon meg-megáll. Figyelemfelkeltésre szolgál, a hasonló nevű Mosolyország Alapítvány (MOA) alkotta meg. Cél: a segítséggel élőkkel ? mozgás- és értelmi korlátozottakkal ? kapcsolatos társadalmi szemléletváltás elősegítése.

Hazai élet2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Bálna a Balatonban

 A mottó: "Te is lehetsz érintett." A MOA alapítói - Mosoly Alapítvány, a Concorde Értékpapír Rt., a DIMENZIÓ Csoport és a magyarországi Raiffeisen Bank - az idén júniusban úgy döntöttek, bemutatják a segítséggel élők életkörülményeit, és a társadalom velük szemben kialakított, főként a sajnálatra alapuló szemléletének megváltoztatását tűzték ki célul. Magyarországon hatszázezer főt tartanak számon fogyatékkal élőként, de rajtuk kívül nagyon sokan  különféle, kevésbé látványos problémákkal küszködnek. Hagyományosan nem tekintjük fogyatékosnak a diszlexiásokat, a lelki sérülteket, a tartósan beteg embereket. Nincs a magyar nyelvben kifejezés azokra sem, akik állandó kapcsolatban állnak velük, pedig valójában segítségre szorul a szülő is, aki évek óta nem mozdult ki a lakásból, mert tartósan beteg gyermekét gondozza. Ebben a megközelítésben mindenki érintett, hiszen mindenki talál családi, baráti vagy munkahelyi környezetében ilyen embereket. Ügyük közös ügy.


{p} Az alapítványt sok ismert személyiség támogatja. "Arcát adta" Erős Antónia, Jakupcsek Gabriella, Kováts Adél, Pataki Ági, Ferjancsik Domonkos, Presser Gábor és Simon András. A MOA bálna létrehozását két cél indokolta. Egyrészt alkalmas arra, hogy a népszerűsítő kampány kulcsfigurája legyen, másrészt létrehozható a belsejében egy akadálypálya, az angol képesség szó után Ability Parknak nevezett létesítmény, ahol a segítséggel élőkről nem szívszorító képek, unalmas előadások, hanem izgalmas játékok közben szerezhetnek fontos és érdekes ismereteket az érdeklődők. Tavaly egy hasonló akadálypályát 25 ezren látogattak meg negyven másik, a Mosoly Alapítvány által szervezett program keretében

Ezek is érdekelhetnek