Családbarát munkahelyek

Három hajdú-bihari cég, és intézmény is rangos elismerést kapott a Családbarát munkahely 2004 országos pályázat alkalmával. A díjakat a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban adták át a közelmúltban.

Hazai életBalogh Mária2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Családbarát munkahelyek


A nagyvállalatok között a National Instruments Europe Kft. debreceni gyárát jutalmazták oklevéllel, a kisvállalati kategóriában pedig ugyancsak oklevéllel ismerték el a püspökladányi Szabó-Autó Univerzál Kft. tevékenységét. A költségvetési szervek között első helyen végzett a Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal.
Ez utóbbi az "alkalmazni, megtartani, gondoskodni" elv szellemében működik. A hivatal népszerűségét nagyban növeli, hogy pályakezdőket ugyanúgy alkalmaz, mint negyvenkét éven felülieket. Nincsenek hátrányos helyzetben a gyermeküket egyedül nevelő szülők, a háromgyerekes anyák és a vidéki munkatársak sem. Vagyis ami máshol hátrány az a Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatalban talán éppen erény. Szakfelmérések igazolják, hogy a munkatársak családi életét és elfoglaltságát tiszteletben tartó munkahelyi vezetés hatékonyan képes növelni az adott hivatal vagy cég versenyképességét.
{p}Ennek a feltételnek számos szempontból megfelel a 364 dolgozót foglalkoztató National Instruments (NI) Europe Kft. debreceni gyára is. A harmadik éve működő cég nemcsakhogy eredményesen, és hatékonyan termel a hollandiai és amerikai anyavállalatok számára, de kiváló munkahelyi légkörével, és szociális tevékenységével is egymás után kapja a rangos elismeréseket. Az ország legjobb munkahelyei között két évvel ezelőtt a hatodik, tavaly pedig a második helyen szerepelt. Az NI a családbarát munkahely versenyben 2003-ban különdíjat nyert. Európa legjobb munkahelyeinek versenyében idén az ötödik helyen végzett a debreceni cég jó munkahelyi légkörével és családépítő tevékenységével. Az anyavállalat az Amerikai Egyesült Államokban már ötödik esztendeje az első száz legjobb munkahely között szerepel.Az itthoni vállalat vezetői az amerikai hozzáállást és munkatársbarát szellemt igyekeznek alapul venni és megvalósítani. Ide tartozik a napi munkának, az orvosi műszerektől az atomkutatásig különféle mérőműszerek gyártásának teret adó modern, a 21. századi elvárásoknak megfelelő épület. Itt nem csak a munkakörülmények megfelelőek, hanem az egyéb szociális helyiségek is az öltözők, a zuhanyozók, a büfék, az ebédlő. A gyár irányítói gyakorta szerveznek családi napot, a hozzátartozók számára nyílt napot. Sosem feledkeznek meg a jelentősebb családi eseményekről sem. A National Instruments Europe Kft.-nél dolgozók kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a hétvégék és az ünnepnapok mindenkor szabadok, a munkaidő nyolc óra. Ha mégis túlórázni kell, a vezetők azt egy héttel előre bejelentik, egyeztetnek a dolgozókkal, majd meg is fizetik a túlmunkát, amivel a dolgozók pluszjövedelemhez juthatnak. A kft.-nél egyébként a keleti régióban kimagaslóan jó a szakmunkások és a diplomások havi jövedelme. Akik tovább akarják képezni magukat, tanulási lehetőséget kapnak a cég vezetőségétől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek