Kemény bírság útépítőknek

Minden jel arra mutat, idén a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) magasabb fokozatba kapcsolt. Néhány napja a korábbiakhoz képest nagyságrendekkel súlyosabb, jó hétmillliárd forintos összbírsággal sújtott öt útépítő céget.

Hazai életSzarvas Zsolt2004. 07. 30. péntek2004. 07. 30.
Kemény bírság útépítőknek

A bő egy éve ellenük indított eljárás minapi lezárásakor kiderült: az öt érintett cég - a Betonút Rt., a Debmút Rt., az Egút Rt., a Hídépítő Rt. és a Strabag Rt. - egyeztette árait, és felosztotta egymás között a piacot az autópálya-építésre kiírt mindkét pályázat során. Összesen hatvan kilométernyi útpályáról van szó: az M7-es Balatonszárszó-Ordacsehi és az M70-es Becsehely-Letenye közötti szakaszt építik a megbírságolt cégek. Az ilyen típusú együttműködést az uniós szabályozás is a lehető legszigorúbban bünteti, mivel az torzítja a piacot és árfelhajtó hatású. A versenykörülmények kijátszásával kialakult árak több évre szólóan befolyásolták a magyarországi autópálya-építést - áll a versenytanácsi határozat indoklásában. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. csak másodjára tudta kiválasztani az autópálya-építés kivitelezőit, amelyek ajánlataiban nettó 18 milliárd forinttal nagyobb összegek szerepeltek, mint az előző, sikertelen pályázatban. Az elmarasztalás ellen az érintett cégek fellebbezhetnek.  Nagyobb érvágás, hogy ha a döntés jogerőre emelkedik, a cégeket a Nemzeti Autópálya Rt. mint megrendelő - elvben -  kizárhatja a további pályázatokból. Erre a közbeszerzési törvény ad felhatalmazást - nyilatkozta lapunknak Horváth Anita, a GVH sajtófőnöke. Ha ez az eset bekövetkezne, egyetlen cég marad, amely a továbbiakban pályázatot nyújthat be, ez pedig a Vegyépszer Rt. A Betonút Rt. 2,212 milliárd, a Debmút Rt. 496 millió, az Egút Rt. 496 millió, a Hídépítő Rt. 1,371 milliárd, a Strabag Rt. 2,468 milliárd forint büntetést kapott. A határozatot az útépítő vállalkozások bíróság előtt megtámadhatják, a bírság kifizetésére azonban a fellebbezésnek nincsen halasztó hatálya, így a pénzt a nevezett cégeknek harminc napon belül ki kell fizetniük. 


A Gazdasági Versenyhivatal bírságai 2002  436 millió Ft 2003  784 millió Ft 2004 (I. negyedév) 1299 millió Ft  (ehhez hozzászámítandó a most kirótt  7430 millió Ft) Forrás: GVH

Ezek is érdekelhetnek