Aratott Kárpát-medence

Ma már egyetlen hasonló magyarországi rendezvény sem vetekedhet a Zenta melletti faluban, Felsőhegyen évenként megrendezett Kárpát-medencei aratóünneppel.

Hazai életV. Szász József2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Aratott Kárpát-medence

Az idei fesztiválon 61 csapat mutatta be lakóhelyének aratási szokásait. A résztvevők többsége otthonról, a Vajdaságból érkezett, de 15 csapat már Magyarországról jött, és a szlovéniai Muraközből, valamint a Székelyföldről is volt egy-egy vendége a bácskai településnek.  A kézi aratók csapatait lovas fogatok vitték a felsőhegyi határba. A tízszer tíz méteres parcellák között a marokvetők horgas szerszámát, a kukát markolva néhol idős emberek szedték hajlongva kévébe az álló búzára vágott rendet, gyűjtötték össze bőgővel - azaz széles fagereblyével - az elhullott kalászokat. A szabályoknak megfelelően az aratók hagyományos ételekből összeállított reggelit is hoztak magukkal. A Felsőheggyel szomszédos Orompartról érkezett Törteli Erzsébet kendőjén látott legalább húsz centiméter vastag sonkaszeleten (eredeti gazdáját három éve, 250 kilósan adták böllérkézre) mindenki szeme megakadt, a különlegességnél érdekesebb volt azonban a reggeli ételek változatossága. Túró, sajt, kalács, kukoricalisztből és tökből sütött görhe gazdagította, a bácskai csapatok kosarába a joghurthoz hasonló tarhó és elmondhatatlanul finom oltott túró is került. Volt, aki a délutáni uzsonnakor hűvösen fogyasztott meggykiszit (egyfajta meggyleves) is magával hozta. Lehet, hogy nincs is igazuk a parasztkonyha egyhangúságát hirdető reformgasztronómusoknak?


{p} A határban a hagyományőrzőktől az erejüket a gyorsasági versenyen próbára tévők vették át a kaszát, a falu központjában már javában főtt az aratók ebédje.  A csapatok szakácsainak nem volt könnyű dolguk, hiszen maguk is versenyeztek, és a Csányi Sándor elnökölte zsűri előtt is igyekeztek jól vizsgázni. Csak akkor nyugodtak meg, amikor ebéd után látták, minden tányér üres, és a magyarországi Gasztrofeszt Egyesület elnökének is csak az a kifogása, hogy a vajdasági ételek neki jobban ízlettek volna kevesebb zsírral. - A III. Kárpát-medencei aratóünnep szervezése valójában 1960-ban, a Zenta községhez tartozó települések első gyorsasági kéziarató-versenyével kezdődött - idézte fel a fesztivál történetét a főszervező, Ősz Szabó Imre -, most pedig újabb csapatokat keresünk a Kárpát-medencéből. 

Ezek is érdekelhetnek