Egy hónapot élt a standtörvény

Rövid életű volt, de annál nagyobb össznépi felzúdulást váltott ki a vállalkozások körében a napi standolás augusztusi bevezetése. A parlament a múlt heti rendkívüli ülésén a Fidesz kezdeményezésére visszavonta a betarthatatlannak bizonyult jogszabály-módosítást.

Hazai életVarjú Frigyes2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Egy hónapot élt a standtörvény


Alig néhány hétig volt érvényben a jövedéki törvény módosítása, amely az alkoholos termékek hamisításának megelőzését és a forgalom szigorú ellenőrzését lett volna hivatott megoldani. A vendéglátósoknak többórás különmunkával napi nyilvántartást kellett vezetniük az italkészlet alakulásáról; mint kiderült, a befektetett költségek, illetve a fáradság nem állt arányban a tényleges eredménnyel.
A mindvégig harcosan tiltakozó érdekvédelmi és szakmai szervezetek szerint a rövid életű jogszabály azzal is bizonyította életképtelenségét, hogy a végrehajtást ellenőrző pénzügyőrség bő két hét alatt nem bukkant hamis vagy tisztázatlan eredetű italra. Komoly kritikával illették a szervezetek azt is, hogy a törvénymódosítást széles körű szakmai egyeztetés nélkül vezették be.
A vendéglátóhelyek tulajdonosai egyébként erre válaszul demonstrációkat helyeztek kilátásba, és a legtöbben italválasztékuk drasztikus csökkentésével is tiltakoztak a feleslegesnek ítélt adminisztráció ellen, amely évi öt-tíz milliárd forint pluszkiadással járt volna a vállalkozások számára.
A parlamenti döntés értelmében a rosszul előkészített törvénymódosítást augusztus 1-jétől visszamenőlegesen vonta vissza az Országgyűlés, ezért az esetleges felelősségrevonások is érvénytelenek. Minden valószínűség szerint legkorábban jövő januárban lép hatályba az addigra minden érintettel egyeztetett új jogszabály, amely várhatóan csak a követhetetlen eredetű termékek nyilvántartására vonatkozik majd.

Ezek is érdekelhetnek