Félmilliárd a borturizmusra

A GKM és a NKÖM a jó turisztikai vonzerejű rendezvények (fesztiválok, programsorozatok) kínálatának felmérése, átláthatóbbá tétele céljával minden évben pályázatot hirdet.

Hazai életSzarvas Zsolt2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Félmilliárd a borturizmusra


Célja a nemzetközi, országos jelentőségű, az országimázst meghatározó turisztikai rendezvények listába vétele, a legjelentősebb hazai programok felmérése, hogy jobban áttekinthessék és korszerűsíthessék a rendezvénytámogatások rendszerét, s összehangolt, kiszámítható támogatási rendszert alakíthassanak ki.
A két tárca a beküldött pályázati anyagok alapján kiválasztja azokat a turisztikai vonzerővel rendelkező fesztiválokat, rendezvényeket, programsorozatokat, amelyek többéves támogatásra érdemesek a kormányzati kulturálisturizmus-fejlesztési forrásból. Ilyen rendezvények támogatását a két minisztérium évek óta a kialakult pályázati rend keretében kezeli. A 2004-ben megvalósuló nemzetközi és országos hatókörű rendezvények támogatására több pályázati lehetőség is kínálkozott. A fesztivál- és rendezvényszervező cégek, civil szervezetek jelentős része pályázott tavaly a Széchenyi Turizmusfejlesztési Programban 2004. évi rendezvények megvalósítására. Több mint 330 millió forintot ítéltek oda. Többek között természetesen gasztronómiai rendezvényekre, borfesztiválokra is. Emellett a regionális turisztikai pályázatok által 75 millió forinttal támogatta a két minisztérium a borturizmus fejlődését. A támogatásokat  rendezvények szervezésére és marketingeszközök fejlesztésére lehetett fölhasználni.
A NKÖM Nemzeti Kulturális Alapprogramjánál lehetett pályázni 2004-ben megvalósuló, kulturális turisztikai vonzerejű rendezvényekkel. A pályázaton nyolcvan rendezvény kétszázmillió forint támogatást kapott. Ezen belül több mint tízmillió forint jutott a borturisztikai rendezvényekre, a XIII. Budapesti Bor- és Pezsgőfesztivál hárommilliót kapott. A költségek nagyobbik részét a szervezők szponzorációs támogatásból teremtették elő.

Ezek is érdekelhetnek