Újabb méreg a Tiszában

Nem okozott határérték feletti szennyeződést a Tisza magyar szakaszán a romániai Borsabányán egy hete bekövetkezett nehézfém-szennyeződés - állapították meg a napokban szakemberek.

Hazai élet2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Újabb méreg a Tiszában


A borsabányai bányaművek telephelyéről, az emlékezetes verespatakihoz hasonlóan, nehézfémes zagyvalék került egy patakba. A zagyot szállító vezeték szeptember 3-án eltört, és nyolcvan köbméternyi nehézfémsókkal szennyezett folyadék ömlött a Cisla (Csiszla) patakba, onnan a Visóba, ezen keresztül pedig a Tiszába. A szennyeződés Romániában szemmel látható volt: ezen a folyószakaszon szürkepiszkos lett a víz.
A szennyezés hétfőn érte el Magyarországot, de - hála a viszonylag bőséges vízhozamnak - a fertőzés mértéke még a határon túli szakaszon a küszöbérték alá csökkent. Tegyük hozzá, hogy a román és ukrán környezetvédelmi hatóságaok fellépése is nagyban hozzájárult ehhez. Ennek következtében nem mutatható ki nehézfém-szennyeződés a magyarországi Tisza vizében.Tiszabecsnél, ahol a folyó hazánkba lép, továbbra is fenntartják a figyelőszolgálatot, és még napokig ellenőrzik a víz minőségét.

Ezek is érdekelhetnek