Kis faluban nagy lakópark

Hetes a vízválasztón van: forrásai vagy a Balatont célozzák meg, vagy délre, a Kapos felé indulnak. Vízválasztó lehet az 1152 lelket számláló község életében a nagy terv: hatvannyolc családot csábítanának a falu közepén most épülő lakóparkba.

Hazai életLuthár Péter2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Kis faluban nagy lakópark


Egyesek úgy magyarázzák a somogyi település nevét, hogy a török alatti tűzvészben hét ház maradt épségben, mások szerint valaha a marhahajtó tőzsérek heteltek itt, megint mások a honfoglaló hét vezért sejtik a helynév mögött. A helybeliek két nagy  büszkesége, hogy Mátyás király idejében Hetes mezőváros volt, s hogy itt született Vikár Béla, a Kalevala lefordítója, a messze földön híres néprajzkutató.
Arra viszont már senki sem büszke, hogy a hét utcából álló, 361 házat számláló Hetes inkább fogy, mint gyarapodna, alig egy-két gyerek születik évente, miközben sokkal többen halnak meg a községben, amely az aprófalvas Somogyban ennek ellenére még mindig nagynak számít. Mikrotérségi központ, körjegyzőségi székhely, van iskolája, óvodája, helyben lakó papja, orvosa, körzeti fogászata, nemrég szociális otthont épített, lakói tizenhét jól működő civil szervezetet tartanak fönt.
- A fogyást akarjuk megállítani és a mind nehezebbé váló pénzügyi helyzeten akarunk úrrá lenni a lakóparkkal - mondta Ádám László polgármester, amikor azt firtattam: vajon mi indította arra a képviselő-testületet, hogy egy errefelé, faluhelyen meglehetősen szokatlan tervre adja áldását.
- Nem fél, hogy túl nagy fába vágják a fejszéjüket? - tudakoltam.
- Nem. Egyáltalán nem. Annak ellenére nem, hogy a községi költségvetésből sohasem lehetne lakóparkot építeni. Két eszközünk van: pályázunk rendületlenül, és fölkutatjuk a lehetséges vállalkozókat, akik munkáját aztán egyeztetjük. Divatos szóval: menedzseljük a falut és a befektetőket. A telekkialakításra és a közművesítésre is pályázati pénzt nyertünk. A falu átölel egy nagy, beépítetlen területet, ott nyitunk utcákat, és kimérünk ötvenkét házhelyet, valamint fölépíttetünk négy négylakásos társasházat.
Ádám László és stábja kiszámította, hogy kedvezőbb anyagi helyzetbe az ezerötszáznál nagyobb lélekszámú és a mai száznyolcvannál sokkal több gyermeknek is otthont adó település kerülhet, akkor emelkednek meg igazán a különféle állami fejkvóták és más elérhető pénzeszközök, ha ezt elérik. Úgy lesznek képesek megtartani a jól működő szolgáltatásokat is, és a még hiányzó szennyvízhálózat kiépítését is így lesz érdemes elkezdeni. (Hamarosan hozzálátnak.)
- Attól sem félnek, hogy nem lesz hatvannyolc család, amely ide akar költözni, a világnak ebbe a nem éppen ismert szegletébe? - szemtelenkedtem, de a polgármester ezen csak mosolygott:
- Úgy gondoltam, hogy érdemes Hetesre költözni, Kaposvártól tizenkét kilométerre. Egyrészt néhány perc alatt elérhető a városi nyüzsgés, a munkahelyek többsége, és ugyanígy néhány perc alatt elérhető az itteni, megfizethetetlen csend. Jól gondoltam. Amióta a szűkebb környéken elhíreszteltük, hogy itt egy védett, minden komforttal felszerelt lakópark lesz, azóta folyvást csörög a telefonom, nagyon sok az érdeklődő, lekötik a jó áron kínált telkeket. A társasházak építésére is akadt megfelelő vállalkozó, úgyhogy a számításunk beválik.
Ádám László azt is megemlítette, hogy sokféle szakembert, értelmiségit várnak, a faluközösség erősítőit remélik a hetesiek a lakóparkba majdan betelepülők személyében. Akkor is bizakodó volt, amikor visszakérdeztem: arra gondoltak-e, hogy a jövevények elkülönülnek majd beléptető-rendszeres, zárt világukban az őslakosoktól, avagy a somogyi hagyományt követve a hetesiek nem fogadják be a "gyüttmentek"-et?
- Civil szervezeteink tagjai szerintem szívesen nyújtják majd kezüket az érkezőknek, és olyan ember nincs, akit semmi sem érdekel, tehát a tizenhét csoport közül valamelyik biztosan vonzó lehet a betelepülő számára. Nem hiszem, hogy elidegenedni jönnek ide, akik úgy döntenek, hogy Hetes lesz az otthonuk. A régi somogyi bezárkózás pedig már eltűnőben van, az idősebbekre még valamelyest jellemző, de a fiatalabbak esetében ritka. Ezt személyesen is tapasztalom, hiszen, bár régóta lakom itt, magam is gyüttment voltam, a feleségem helybeli.
Horgászparadicsom, szőlődombok koszorúja, hetente egy-egy rendezvény, társasági összejövetel és még sok egyéb várja az új polgárokat Hetesen. Az ügyintézés is viszonylag egyszerű, mivel egy közeli takarékszövetkezettel az önkormányzat megállapodott, hogy a lakóparkban ingatlant szerzők pénzügyi és papírügyleteit helyben elintézik, sőt az ügyvédi költséget a polgármesteri hivatal állja.
Hetes élni akar. Nagyon.

Ezek is érdekelhetnek