Táborozz, ne háborúzz!

Táborozz, ne háborúzz! - e gondolat köré szervezték a veresegyházi nemzetközi gyerektábort. Már beszámoltunk róla, hogy játékokkal, beszélgetésekkel miként igyekeztek békére, egymás értékeinek elismerésére nevelni az eltérő kultúrájú, a világ kilenc országából érkezett gyerekeket az amerikai alapítású CISV (magyarul: Gyermekek Nemzetközi Nyári Falvai) alapítvány jóvoltából.

Hazai életPintér Csilla2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Táborozz, ne háborúzz!


A földkerekség minden tájáról érkezett gyerekek jól érezték magukat a világfaluvá kinevezett közösségben: tudatosodott bennük, hogy távoli földrészeken is lehetnek barátaik. Így vált szemükben a világ egy nagy faluvá, ahol mindenki ismeri és elismeri a másikat. Már az első napokon kitűnt, hogy a résztvevők megértették és alkalmazni is tudták a tábor üzenetét. Felnőttek irányítása kellett azonban ahhoz, hogy képesek legyenek feldolgozni és feloldani magukban az ellentétek - háború és béke, sötétség és világosság - mondandóját.
Csak évek múlva derül ki, milyen mély barátságok kötődtek a gyerekek között. Az már bizonyos, hogy a táborozás utáni napokban megindultak a levelezések, az internetes csevegések, kis csomagokat adnak postára, hogy apró ajándékokkal kedveskedjenek egymásnak. Számon tartják ugyanis egymás születésnapját, a kultúrák ünnepeit. Ilyen volt nemrégiben a zsidó újév, amikor az izraeli fiataloknak szóló jókívánságok indultak útnak, és minden bizonnyal a néhány napja kezdődött iszlám ramadán idején sem lesz ez másként, hiszen nagyon sokat hallottak róla egyiptomi társaiktól. Hogy személyesen találkoznak-e még valaha is egymással? Jó esély van rá, mivel országról országra járják a táborokat, amelyeknek a világ hetven nemzete ad otthont. Nálunk 1991 óta szerveztek kisebb nemzetközi programokat az alapítvány keretében, a veresegyházi volt azonban az első olyan tábor, amelyet Magyarországon magyarok aktív részvételével hoztak létre.
És hogyan tovább? Mozgolódik a világfalu, mivel év közben is számos rendezvényt, játékos hétvégét szerveznek. (A részletes információk megtalálhatók az alapítvány honlapján: www.cisv.hu). Lesznek táborozások is. Idén decemberben 19 év feletti fiataloknak hirdetnek egyhetes találkozót, illetve jövő nyáron ismét szerveznek egy nagyobb lélegzetű rendezvényt a 18-19 éves korosztálynak, s több külföldi programba is bekapcsolódik a magyar szervezet.
A CISV Magyarország alapítvány anyagi hátterét egyéni és közösségi hozzájárulásokból, szponzorok segítségével teremtik meg. A színvonalas programokhoz azonban további támogatásra lenne szükség. Az alapítvány főképpen olyan eszközökben szenved hiányt, amelyeket szabadidős programokhoz, illetve kreativitást fejlesztő elfoglaltságokhoz lehet használni: elkelnének a sportszerek, játékok, a papír, írószer és a jelmezek.

Ezek is érdekelhetnek