Minden egészségügyi sztrájk országos

Az Egészségügyi Minisztérium lapzártánk utánra, november 19-ére hívta össze az ágazati érdekegyeztető tanács következő ülését, amelyen egyeztethetnek a szakszervezettel a követelésekről.

Hazai élet2004. 11. 19. péntek2004. 11. 19.
Minden egészségügyi sztrájk országos


Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) levélben tudatta a tárcával, hogy továbbra is ragaszkodik a kétoldalú tárgyalásokhoz.
A sztrájksorozat a megcsappant létszám ellenére folytatódhat, hiszen a szakszervezet a tervek szerint november 19-ére, 22-ére és 30-ára is munkabeszüntetést hirdet majd.
Amennyiben a kabinet nem változtat jelenlegi álláspontján a tárgyalásokat érintően, az EDDSZ kész az Európai Unió megfelelő fórumaihoz fordulni - közölte Cser Ágnes elnök. Ha az országban csak egyetlen helyen sztrájkolnának országos célért, az is országos sztrájk lenne - így válaszolt az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke arra a kérdésre, nem jelzi-e az október elején meghirdetett országos munkabeszüntetés kifulladásával, hogy egyre kevesebben sztrájkolnak. A múlt héten csupán két egészségügyi intézmény körülbelül harminc dolgozója szüntette be a munkát. Cser Ágnes a megmozdulást "szinten tartás"-nak nevezte, és közölte, hogy már a november 20-i országos demonstrációra készülnek.
Csakúgy, mint júliusban - az év első egészségügyi sztrájkjának idején -, csupán Makón és Szegeden, s mindössze két órára szüntették be a munkát az egészségügyi dolgozók. A Szegedi Tudományegyetem több klinikáján mindössze 23 dolgozó, Makón a Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet sebészeti osztályának orvosai csatlakoztak a sztrájkhoz.

Visszavették a szegedi ápolókat
A szegedi kórház visszaveszi a július 3-án bekövetkezett betegcsere miatt elbocsátott dolgozókat - ezt a nem jogerős ítéletet hozta a Szegedi Munkaügyi Bíróság.
A Pajor László megbízott főigazgató által vezetett fegyelmi tanács vizsgálata alapján október 1-jén bocsátotta el a szegedi kettes kórház Bánlaki Ferencet, Gönczöl Pétert és Hajdú Károlyt, akik ezt követően munkaügyi pert indítottak. A perben a felek egyezsége döntött, így az elbocsátottak hétfőn újra munkába állhatnak, valamint megkapják elmaradt bérüket is.
A kórház képviselője, Pozsgay Kázmér nem kívánta megosztani a nyilvánossággal, hogy miért hátráltak meg. A döntés hátterében a fegyelmi eljárás során elkövetett eljárási hibák állhatnak.

Ezek is érdekelhetnek