Mindenki a legközelebbi raktárt keresi

A termelők november 1-jétől jövő május 31-éig egységes nyomtatványon ajánlhatják fel terményüket, tonnánként 101,32 euróért, ami körülbelül 25 ezer forintnak felel meg.

Hazai életMolnár Lajos2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Mindenki a legközelebbi raktárt keresi


- Attól tartok, hogy raktározási gondok miatt elhúzódik az intervenciós felvásárlás. Az ország teljes raktárkapacitása tizennégy-tizenhat millió tonnára becsülhető. A gond az, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) két évre kívánja lekötni a raktárakat. Merő képtelenség, hová tennénk akkor a jövő évi gabonát? - fogalmazta meg aggályait Szemenyei Sándor, a nagyszénási Október 6. Gazda Kft. ügyvezető igazgatója, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnökségi tagja.
Az intervenciós felvásárlás búzára, durumbúzára, kukoricára, árpára és cirokmagra terjed ki. A legkisebb felajánlható tétel durumbúzából száz tonna, a többiből nyolcvan tonna. A termelők az űrlapon feltüntetik a gabona mennyiségét, minőségi paramétereit, és azt is, hogy hol található.
Matuska Sándor, az MVH Békés megyei kirendeltségének vezetője elmondta, Békésben november első hetében 251 ezer tonna gabonát ajánlottak fel intervencióra. A kukorica betakarításának azonban még csak a felénél tartanak.
- Eddig főleg tárolóhellyel együtt ajánlották fel a gabonát a termelők - magyarázta a kirendeltségvezető. - Ilyen esetben meg kell vizsgálnunk, hogy a raktárak alkalmasak-e az adott célra. Ha igen, akkor a gabona paraméterei következnek, illetve értékének megállapítása. A közeli napokban nyilvánvalóan befutnak majd olyan felajánlások is, amelyek megtevői nem rendelkeznek tárolóhellyel. Meg kell tehát keresnünk a hozzájuk legközelebbi raktárt. Ha a termelő beszállított tétele megfelel, erről értesítést kap, számlát ad a gabonáról, és harmincöt napon belül megkapja a pénzt a számlájára.
A becslések szerint a gazdálkodók legjobb esetben is csak januárban juthatnak pénzükhöz. Békés megyében korábban 320 ezer tonna raktárkapacitást ajánlottak fel a hivatalnak, ebből az első három nap alatt már száznyolcvanezret fölhasználtak. Tehát előfordulhat, hogy a felajánlott kapacitás szűknek bizonyul. Az unió feladata, hogy raktárt biztosítson. Ha Békésben esetleg kevés lesz a tárolóhely, akkor találhatnak más megyében avagy valamelyik más uniós országban.
- Az intervenciós fölvásárlási rendszer alapján a nagyobb távolság miatt a termelők nem járhatnak rosszabbul, ez nekik nem jár pluszköltséggel - hallhattuk Matuska Sándortól.
- A parasztok nagy része szegény, nem tudják kivárni az intervenciót - magyarázza Szemenyei Sándor. - Már a kombájntól eladták a búzát, meg sem kérdezték, hogy mennyiért. A kereskedők a nyáron megszégyenítően nyomott áron vásárolták fel a gabonát, és jelenleg is csak huszonegyezer forintot adnak érte. Az unióban az intervenciós ár arra szolgál, hogy megvédje a termelőt, olcsóbb áron nincs gabonaforgalom. Most ott is nyomott az ár, de száz eurónál olcsóbban nem lehet gabonát venni. Nálunk, a kényszervállalkozók működtette mezőgazdaságban a termelőknek nincs raktárkapacitásuk, a kereskedők pedig visszaélnek ezzel a helyzettel. Megvették például tizenhétezer forintért a kukoricát, betették közraktárba és bejelentették intervencióra. Úgy segítettünk a kistermelőkön, hogy tárolóinkban kétezer tonna búzájuknak, illetve két és fél ezer tonna kukoricájuknak adtunk helyet. Megpróbáltam a multiktól bérelni tárolót, hogy több gabonát is raktározhassanak. Nem adtak bérbe, azt mondták, majd megveszik ők, természetesen nyomott áron.
- Az országban egyébként november 8-ig 1 millió 333 ezer tonna gabonát ajánlottak fel intervenciós felvásárlásra, zömében tároló nélkül - tudtuk meg Botos Károlytól, az MVH területi igazgatójától.

A felajánlót terhelő költségek
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kiadott egy közleményt, amely tartalmazza, hogy az intervenciós felvásárlást igénylő termelőt milyen költségek terhelik. A gazdálkodónak meg kell fizetnie a laboratóriumi vizsgálatok díját, őt terheli a szállítási költség, amennyiben a legközelebbi raktárba helyezi el gabonáját, majd a kitárolási díjat is neki kell állnia. Hogyha a felajánló a beszállítás után meggondolja magát, és nem él az intervenció lehetőségével, az alábbi költségek terhelik: adminisztrációs díj, előzetes helyszíni ellenőrzés díja, betárolási díj, tárolási díj, kitárolási költség, laboratóriumi vizsgálatok díja. Ugyanezekért akkor is fizetnie kell, ha az MVH elutasítja a felajánlót, mert például nem felel meg a minőségi követelményeknek, vagy két százalékot meghaladó mennyiséggel többet, illetve tíz százalékot meghaladóval kevesebbet szállít be, mint amennyit kértek tőle.

Ezek is érdekelhetnek