Ne vásárolj semmit!

November 30. nagy nap lesz a hazai fogyasztóvédelemben, egyúttal a társadalom úgyszólván minden szeletét érintő jeles esemény. Megálmodói azt tűzték ki célul, hogy ezen a napon senki ne vásároljon semmit. Se bevásárlóközpontokban, se a sarki fűszeresnél, sem pedig a trafikban, újságosnál.

Hazai életTörök Monika2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Ne vásárolj semmit!


Semmit! Se kenyeret, se tejet. Ugyanezzel az elszántsággal ne vásároljon sajtot, túrót, tejfölt, továbbá cukorkát, csokit és rágót.
Emberek! Eljött az a nap, amikor nemet lehet mondani a gyereknek. Coki, te csipasz, mondhatjuk felemelt mozgalmi fejjel, semmi matekfüzet, szóltál volna tegnap - vagy beszéljük meg holnap. Nem veszünk borotvahabot, sampont és ajakfényt, ezen a napon bőrünk rohamos öregedésnek indul, mert lifting-csodakrémeket sem teszünk a kosárba, hiába, hogy ömlik ránk a reklám, hiába, hogy ott kelletik magukat a polcon az akciós termékek, enyhén lejárt szavatossággal. Nem veszünk bort, sört, pálinkát, úgyis árt - ha nem bírjuk a szomjazást, kinyitjuk a csapot. Nem megyünk továbbá benzinkúthoz, hiába kelletik magukat a benzinárak, nem adunk borravalót, és nem hagyjuk magunkat átverni sem azért a pénzért.
Legyen egy, csak egyetlen olyan nap, amikor nem veszünk elektromos fogyasztóövet, csodanapszemüveget, műanyag és villogó James Bond-szettet, nyomilabdát, kék kólát és zöld üdítőt, nem böfögünk ordítva a parabolaantennáról. Otthagyjuk a csodaegyüttes legújabb gagyi parti CD-jét, nem vágjuk le az újrahasznosíthatatlan csomagolóanyagról a vonalkódot, nem küldünk be abból negyvenet, és így nem is nyerjük meg az álomutat a meseszép "Bigyólandbe". Ezen a napon korpásodjon a hajunk (mert ez még mindig természetesebb, mint vegyszerben áztatni), ha göndör, göndörödjön, ha egyenes, maradjon csak úgy; továbbá nem kaparjuk az ezüsttel fedett mezőt, nem küldünk akciós sms-t, a kerti öntözőrendszer is várhat, és nem viszünk haza masszázsfürdőt, hiába ígéri a gyártó, hogy otthonunkban felállítja. Nem veszünk zacskós levest sem, hiába tudjuk, hogy minden ünnepi alkalom fényét megemeli egy helyesen felnyitott daragaluska-koncentrátum, nem ütünk össze a rég nem látott rokonoknak egy kis mirelitcsodát, és nem kínálunk utána mikróban klasszul melegíthető desszertet.
Mindez igazán várhat még egy napot.
Másnapra már elképzelhető, hogy megjön a fizetésünk is.

Ezek is érdekelhetnek