Visszatér a bizalom

Úgy tűnik, néhány hét alatt lecsengett a paprikabotrány, a vásárlók bizalma helyreáll. Jön a karácsony, a nagy halászlé-, töltöttkáposzta-főzések, disznóölések ideje. Paprika kell.

Hazai élet2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Visszatér a bizalom


Úgy tűnik, az ügyet megúsztuk mérgezések és az uniós megrendelések sokkszerű zuhanása nélkül. Annál is inkább, mert, mint a Magyarországon vizsgálódó uniós fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági ellenőrök elmondták, más uniós országban is találtak aflatoxinnal fertőzött dél-amerikai paprikát. Ezek a szakemberek egyébként csak kisebb kifogásokat emeltek itt-tartózkodásukat követően: a magyar élelmiszer-biztonsággal nincs nagyobb gond, az ellenőrző hatóságok, intézmények közötti kapcsolatokat, felügyeletet szabályozó jogszabályokat viszont szerintük át kellene alakítani.
A legfrissebb hírek szerint a rendőrség a fogyasztók megtévesztésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított egy szegedi paprikagyártó és -forgalmazó három vezetője ellen. A cég január és október vége között a fűszerpaprika zacskóján a "Szegedi paprika", a "Kiváló Magyar Élelmiszer" és a "Magyar Termék Nagydíj" feliratokat tüntette fel, miközben a termékbe jelentős mennyiségű import paprikát kevertek. A rendőrök eddig a paprikaügy felgöngyölítése során három kalocsai és három szegedi paprikafeldolgozó és -forgalmazó vállalkozás vezetőit hallgatták ki.

Ezek is érdekelhetnek