Februártól drágul az áram

Az energiahordozók árának növekedése miatt február elsejétől 1320 kilowattóra éves fogyasztásig 4,3 százalékkal drágul az elektromos áram hatósági ára. Ez 33,50 forintot jelent kilowattóránként. Havi 110 kilowattóra fogyasztásig jár a kedvezményes, szociális tarifa.

Hazai életPintér Csilla2005. 01. 28. péntek2005. 01. 28.
Februártól drágul az áram

Számítások szerint 2,5 millió fogyasztó - az általános tarifával vételező ügyfelek több mint fele - évente nem használ fel ennél több áramot. Magasabb lakossági fogyasztás esetén már 35 forint lesz az áram tarifája, ami 6,8 százalékos drágulásnak felel meg. Az ipari fogyasztóknak átlagosan 12 százalékkal kell többet fizetniük. Az éjszakai áram kilowattonkénti 13 forintos ára 9,8 százalékkal emelkedik. A lakossági és az ipari tarifákat együttesen véve, elsejétől átlagosan 9,8 százalékkal drágul a villamos energia ára.
A lakossági tarifákat szociális szempontok alapján választották ketté. Abból indultak ki, hogy a keveset fogyasztók többsége a szegényebbek közül kerül ki. Hallani azonban olyan véleményeket is, amely szerint a fogyasztás mennyisége gyakran nem függ össze az anyagi helyzettel. A kispénzű, de nagy családok háztartására különösen érvényes ez a megállapítás. A tárcák tervei között ezért szerepel, hogy a szociális szempontok érvényesítésébe bevonnák az önkormányzatokat is.
A legkisebb lakossági tarifaemelés alatta marad a pénzügyi tárca által ez évre becsült pénzromlás mértékének, a lakossági összárnövekedés pedig közelít a tavalyi inflációs szinthez. A gazdasági tárca szerint az új elektromosáram-árak fedezik a villamos ipari cégek jogos költségeit.
Magyarország éves áramfogyasztása hozzávetőleg 30 ezer gigawattóra. Ennek harmadát használja fel a 4,8 millió lakossági, kétharmadát pedig  a 350 ezer ipari fogyasztó. A lakossági fogyasztás egyharmadát teszi ki az éjszakai áram, kétharmadát pedig a nappali áram. A lakossági fogyasztók 51,3 százaléka, körülbelül 2,5 millió fogyasztó 1320 kilowattóránál több áramot nem használ fel évente. Az ipari fogyasztók közül csaknem ezer (az összes fogyasztás negyedét használják fel) ma már a versenypiacról vásárol áramot.

Ezek is érdekelhetnek