Fuvar félmillióért

Köszönhetően a kábítószer elleni fellépés új módszereinek, az elmúlt két-három évben csaknem megkétszereződött az elfogott drogfutárok, -terjesztők száma, de nem lehet egyértelműen kimondani, hogy növekedett vagy csökkent a kábítószerrel való visszaélések száma az országban. Egy biztos: a bűnüldöző munka átalakult, hatékonyabb lett - tudta meg lapunk Hegedűs József alezredestől, a Győr megyei rendőr-főkapitányság drogbűnözéssel foglalkozó alosztályának vezetőjétől.

Hazai életTóth Gyula2005. 01. 28. péntek2005. 01. 28.
Fuvar félmillióért

Korábban a vámosok és határőrök által elfogott nagyobb mennyiségű kábítószerrel kapcsolatos ügyeket a rendőrség vizsgálta. Most ezekben az ügyekben végig a vám- és pénzügyőrség nyomoz. A rendőrség korábban a fogyasztókon keresztül próbált eljutni a "piramis" legmagasabb csúcsáig, ma célszerűbb a szállítók és terjesztők felderítése, hogy a kábítószer már ne kerülhessen a fogyasztók kezébe, hogy a szétosztás előtt egy tételben lehessen megtalálni a drogot, mielőtt árusításra "kiporcióznák" az értékesítők. Ezzel tisztában vannak a terjesztők is, újabban kevesebb "árut" tartanak maguknál. A futárok sem ezres tételben szállítják a tablettákat, inkább többször fordulnak.
- Ha nem is lehet mindig bizonyítani, többször sejtjük, hogy az elkövetői csoportok kapcsolatban állnak egymással. Ritkán dolgozik valaki egyedül. Számos ügyet vittünk végig, s jól láthatók a kapcsolódási pontok, bizonyos nevek több helyen felbukkannak. Egy kieső szereplő helyére gyorsan kerül újabb. Pár éve elfogtunk egy drogfutárt - említi példaként Hegedűs József -, aki a Tata-Környe vonalról hozta az anyagot Győrbe. Ő szabadságvesztését tölti, de az idén ugyanazon a vonalon "elütöttünk" még egy szállítót. A szállítási vonalak tovább élnek, csak az emberek cserélődnek.
- Az elkövetők tizennyolc és harminc év közöttiek. Társadalmi elhelyezkedésük szerint teljes a skála, s egyikük sem munka mellett végzi tevékenységét - magyarázza Hegedűs alezredes. A büntetés a drog hatóanyaga alapján számított mennyiségtől függ. A legszigorúbb elbírálás alá esnek azok, akik másnak kínálják, kereskednek a droggal. Ez esetben csekély mennyiség esetén 3 évig, jelentős mennyiségnél 5-15 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethetik.
A kockázatot mégis sokan vállalják. Nem véletlenül. Egy futár, ha a maga vásárolta árut szállítja, mennyiségtől, minőségtől és a drog fajtájától függően néhány tízezertől 500-600 ezer forintig is kereshet egy fuvaron.

Ezek is érdekelhetnek