Kevesebb a rablás

Tavaly csökkent az emberölések száma, viszont többen haltak meg az utakon - derül ki az országos rendőrfőkapitánnyal, Bene László vezérőrnaggyal készült beszélgetésünkből.

Hazai életTóth Gyula2005. 01. 14. péntek2005. 01. 14.
Kevesebb a rablás


- A számok azt mutatják, 2004-ben tovább csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. Mi húzódik meg a háttérben?
- A lakosságot leginkább érzékenyen érintő betöréses lopások, rablások és a gépkocsilopások száma csökkent. Viszont az erőszakos, garázdaság jellegű cselekményből több volt.
- Az életellenes cselekmények közül melyekre kell legnagyobb figyelmet fordítani?
- Kevesebb embert öltek meg, de nőtt - és nagyon nehéz befolyásolni - a családon belül elkövetett ilyen bűncselekmények gyakorisága.
- A fiatal bűnelkövetők esetében egyre erősödik az agresszivitás.
- Nemcsak az agresszivitásuk, hanem számuk is emelkedett. Ez komoly aggodalomra ad okot, mert ők a jövő felnőtt-társadalma, s ha nem vigyázunk, ők lehetnek a jövő bűnözői.
- Ennek tudható be, hogy egyre több kábítószerrel való visszaélés kerül napvilágra?
- Nem azért van több drogfogás, mert emelkedett a kábítószer-fogyasztás. Több a tapasztalatunk, és szervezetileg is követtük a változást. Egy-két egység helyett az ilyen ügyek felderítésében ma a Nemzeti Nyomozó Iroda, annak regionális kirendeltségei, a megyei főkapitányságok és a kapitányságok is felvállalták ezt.
- Mi a helyzet a gazdasági bűncselekményekkel?
- Számuk és az okozott kár nagysága is jelentősen csökkent. A gazdaságban egyre rendezettebbek az állapotok, s evégett mi is tettünk valamit. Például az adónyomozók visszakerültek a rendőrséghez, és a nyomozóiroda keretében tevékenykednek. Javult a nyomozás, a felderítőmunka hatékonysága.
- A szervezett bűnözésre mennyi rálátásuk van?
- A nyomozóiroda speciális egységének minden megyében van irodája. Így több információval rendelkezünk, mint korábban, a látókörünkbe került bűnszervezeteket megpróbáljuk felszámolni, bomlasztani, a bűnözésből származó pénzeket visszaszerezni.
- A közlekedés terén viszont van mit tenni.
- Nagy probléma. Az elmúlt évben több ember halt, illetve sérült meg, mint korábban. A közlekedési morál Magyarországon romlik. Ez évben a közlekedésbiztonsági helyzet javítása az egyik fontos feladatunk.
- Milyen feltételeket tudnak biztosítani az állománynak?
- Az állomány hatszázalékos bérfejlesztést kap ebben az évben. Másrészt egy három-, s reményeim szerint egy másik ötéves program indul, melyek során évente ezer új személygépkocsit kap majd a rendőrség. Tovább szeretnénk fejleszteni az Európában egyedülálló "Robotzsaru" rendszerünk megbízhatóságát is.

Ezek is érdekelhetnek