Időzített radiátor

A harmincéves öntöttvas radiátor "természetes anyagfáradás" miatt szétrepedt, s a kizubogó forró víz megölt egy mozgáskorlátozott idős asszonyt.

Hazai életKeresztény Gabriella2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Időzített radiátor

Szakemberek szerint a nyíregyházi eset egészen kivételes, mégis tanulságos és figyelmeztető lehet azok számára, akik harminc-negyven éve felszerelt radiátorral fűtenek. Hogy hány ilyen lehet az országban, nem tudni. Cserélésük a lakók feladata és költsége, a szolgáltatók nem vezetnek róla nyilvántartást. Feltehetően a legtöbben már kiselejtezték otthonaikból az öntöttvas matuzsálemeket, ám sok kispénzű ember él az ország lakótelepein, akiknek nemhogy a korszerűbb lemezes és alumínium fűtőtestre, de még a téli fűtési számlák kifizetésére sincs elég pénzük.
Radiátorrobbanáshoz, fűtőrendszer repedéséhez vezethet, ha egy fűtőkörön belül más-más típusú (tehát különböző nyomásmértékű) fűtőtesteket szerelnek fel. Erről a cégeknek szintén nincs tudomásuk, mivel a lakónak ilyesmit nem kötelessége bejelenteni. Egy "szocreál" radiátor lecserélése egyébként - típustól függően - legalább negyven-ötvenezer forintba kerül. Vannak városok, ahol a szolgáltatók részletfizetési kedvezményt is adnak az új fűtőtest beszerelésére, ha a fogyasztónak nincs díjtartozása.
A nyíregyházi balesetnek akad egy másik tanulsága is. Bár elvileg a hozzá nem értő lakók dolga odafigyelni radiátoraik állapotára, azt viszont a borsos áron üzemelő szolgáltatók szakemberei is megtehetnék, hogy időnként ellenőrzik (ahogyan a szén-monoxid-mérgezés veszélye miatt a kéményekkel, gázkészülékekkel teszik) a rendszerükben lévő fűtőtesteket.

Ezek is érdekelhetnek