Darvak haláltánca

Örménykút és Gyomaendrőd között a szántóföldön a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai március végén 115 elhullott darvat találtak. A hirtelen elhullás mérgezésre utal, ezt támasztja alá a boncolás is: a vizsgálatok májkárosodást és egyéb belső szervi károsodást mutattak ki. Ilyen megdöbbentően nagy arányú és gyors darupusztulás utoljára 1995-ben Nagybánhegyesen történt.

Hazai életMolnár Lajos2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Darvak haláltánca

Láng Katalintól, az igazgatóság zoológiai felügyelőjétől megtudtuk, az Országos Állat-egészségügyi Intézetbe tizenhárom madár tetemét küldték el a hét seregéllyel együtt, melyeket a darvak közelében találtak. A toxikológiai vizsgálat hosszadalmas folyamat, eredménye a napokban várható.
Láng Katalin elmondta, a daru a folyószabályozás végéig tömegesen fészkelt hazánkban is. Az életadó víz hiányában a múlt század elejétől csak Észak-Európa a hazája, a telet azonban a Földközi-tenger térségében tölti. Tavasszal és ősszel a becslések szerint errefelé két-négyezer, országosan pedig több tízezer daru vonul át.
A madárpusztulás helyszínén a Békés Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat növény- és vízmintákat vett. Mike Zsolt igazgatótól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Csongrád megyei regionális laboratórium nem mutatott ki bennük mérgező anyagot, ebből arra a következtetnek, hogy a mérgezés valahol messzebb következett be.
A darupusztulás ügyében a Körös-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentést tett a Szarvasi Rendőrkapitányságon. Gondatlanságból elkövetett, tömeges pusztulást okozó természetkárosítás bűncselekményének elkövetése miatt a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek