Lecsaptak a videokalózokra

Az illegális lemez- és filmletöltés, -másolás és -értékesítés bűncselekmény, s akár szabadságvesztéssel is büntethető. Mégis sokan ezzel keresik kenyerüket. A szoftverrendőrség hetek óta akciózik, nagy sikerrel.

Hazai életKonopás Noémi2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Lecsaptak a videokalózokra

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvánnyal (ASVA) együttműködve a Budapesti Rendőr-főkapitányság lefoglalta az internetes bűnözés történetében a legnagyobb kalózszervert, így bénította meg Magyarország illegális filmek internetes terjesztésére használt legnagyobb fájlcserélő hálózatát, a Mátrix hub-ot. Számítógépes szakértők és az ASVA munkatársai bukkantak a harminc merevlemezt és 4,4 terabyte-ot tartalmazó szervergép, valamint a gépet üzemeltető és a banki átutalásokat fogadó személy nyomára.
Ha eddig a számítástechnikában kevésbé járatos olvasóink nem nagyon értették, miről van szó, nem csoda. A lényeg: a feltételezett tettes az interneten keresztül háromezer forintért kínált letöltésre szerzői jogvédelem alatt álló filmeket, szoftvereket, zenei felvételeket. Annak, aki otthonában, viszonylag olcsón kívánta élvezni az illegális médiaterméket, csak meg kellett adnia e-mail-címét, ahová pillanatok múlva levelet kapott, benne a jelszóval, mellyel megnézhette, hogy milyen filmek, szoftverek, zenék közül választhat. Ezt követően már csak egy megadott bankszámlaszámra kellett elküldenie a pénzt, s ezután kapott egy újabb, a letöltésre alkalmas jelszót, és már nézhette, hallgathatta is az illegális filmeket, zeneszámokat saját számítógépén.
A miskolci rendőrség munkatársai is bebizonyították, hogy nem maradnak el budapesti kollégáik mögött. Lefoglaltak egy olyan fájlcserélő szervert, amelynek segítségével kétszáz és ezer példány közötti, szerzői jogilag védett filmet, zenét, szoftvert tartalmazó DVD került a törvényt sértő felhasználók kezébe. A fájlcserélő rendszerben olyan új magyar filmeket is közzétettek, amelyek DVD-n még meg sem jelentek.
A győri rendőrség egy kezdő videokalózra csapott le. A győri Cinema City vetítőtermében éppen az Átok című horrorfilmet vetítették, amikor egy jegykezelő észrevette, hogy a nézőtér közepén egy fiú digitális kamerával veszi fel a filmet. Amikor a jegyszedők odamentek hozzá, a fiú úgy megszeppent, hogy átadta a kamerát. A rendőrség szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt indított eljárást a (mellesleg szlovák állampolgárságú) fiatalember ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek