Magyarok Indonéziában

A napokban érkezett haza Indonéziából a Magyar Baptista Szeretetszolgálat 14 tagú kutató-mentő csapata, melynek tagjai a földrengés sújtotta térségben kutattak túlélők és halottak után. A hét nap alatt túlélőkre ugyan nem bukkantak, ám mintegy harminc áldozat holttestét találták meg.

Hazai életB. Tóth Máté2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Magyarok Indonéziában

"Medánban várunk a helikopteres továbbrepülésre Nias szigetére, ott fogunk dolgozni" - március 31-én, magyar idő szerint hajnali 3 óra 59 perckor érkezett az első SMS Pavelcze Lászlótól, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat székesfehérvári mentésvezetőjétől, aki társaival és két keresőkutyával együtt a földrengés sújtotta Indonéziába utazott. Túlélők után kutatni, miután a szigetvilágban Szumátra szigetét március 28-án erős, a földrengések erősségének mutatójaként használatos, tízfokozatú Richter-skála szerint 8,7-es erősségű földrengés érte, mely ezernél is több ember halálát okozta. "Itt most 21.48 van. Most végeztünk. Egyetlen technikával és kutyával rendelkező mentőcsapat vagyunk. Rengeteg a munka" - küldte a második üzenetet Pavelcze március 31-én. A csoport tagjai ekkor már igen nehéz időjárási körülmények között, fülledt melegben dolgoztak, s munkájukat a folyamatos utórezgések is igen veszélyessé tették: a térségben munkájuk idején mintegy hétszáz, a Richter-skála szerinti négyes és ötös fokozatú utórengés volt. Két napra megszűnt velük a kommunikáció - még a műholdas telefonokon sem lehetett őket elérni -, ám április 2-án megtudtuk, hogy "a mentőcsapattal minden rendben", viszont "folyamatosan 5-ös erősségűnél nagyobb földrengések közepette dolgozunk". Április 3-án a mentőcsapat Niasról a sziget fővárosába utazott volna, hogy ott segítsen a munkákban. Ámde - nagy szerencséjükre - nem fértek fel arra a helikopterre, mely eredetileg őket szállította volna. A gép később lezuhant, a rajta lévő tizenegy ember meghalt.

Árvaházat is építenek
A mostani kutatás mellett a Magyar Baptista Szeretetszolgálat a tavaly karácsonyi szökőár árváinak is segít: egy 35 millió forintba kerülő beruházás keretében mintegy 120 árván maradt gyermek számára építenek árvaházat, melynek alapkövét februárban tették le Srí Lankán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek