Meghalt a pápa, éljen a pápa!

A II. János Pál pápa halála okozta megrendültség nem akadályozhatta meg a világot abban, hogy azonnal találgatások kezdődjenek az utódot illetően. A döntés a bíborosi testület nyolcvan évnél fiatalabb tagjainak kezében van. A konklávét vezető Joseph Ratzinger arra kérte a tagokat, hogy a választásig hárítsák el a sajtó érdeklődését, bár néhány bíboros azonnal föl is szólalt ez ellen.

Hazai életHardi Péter2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Meghalt a pápa, éljen a pápa!

Az újságok jobb híján találgatni kezdtek. Egyes vélemények szerint ott kell folytatni, ahol az előző pápa abbahagyta, mások szerint néhány elvi kérdésben - nők pappá szentelése, a fogamzásgátlás tilalmának feloldása - engedni kell. Egyesek szerint a harmadik világból kell pápát választani, mások szerint ismét olaszt kell küldeni a Vatikánba. Van, aki ismét lelkipásztort látna szívesen Szent Péter székében, más diplomatát, ismét más olyant, aki rendbe teszi a II. János Pál által kissé elhanyagolt vatikáni hivatalokat.
Az olasz lapok szerint az egyik esélyes a már említett Ratzinger, akit a távozott pápával több évtizedes szoros barátság kötött össze. Vatikánba müncheni érsekként került. Három éve töltötte be a 75. életévét, ám kötelezően beadott nyugdíjazási kérelmét a pápa nem fogadta el. Neves konzervatív teológus, ő vezeti a hittani kongregációt.
A dél-amerikaiak közül a 63 éves hondurasi Oscar Rodrigues Maradiagát tartják a legesélyesebbnek. Igazi lelkipásztor, sok nyelven beszél, s az emberekén is ért... Nyitottságára jellemző, hogy repülőgép-vezetői jogosítvánnyal is rendelkezik.
A diplomaták Angelo Sodano bíborost látnák a legszívesebben a pápai trónon. Több latin-amerikai országban vezette a nunciatúrát. II. János Pál államtitkára - világi fogalmak szerint miniszterelnöke - volt, 78 éves.
A fiatalok között a hatvanéves Christoph Schoenborn a legnépszerűbb bíboros. Csehországban született osztrák arisztokrata családban, Domonkos-rendi szerzetes. Teológiája konzervatív, Ratzinger tanítványa.
S az olaszok: az angol fogadóirodákban a 71 éves Dionigi Tettamonzi milánói érsek megválasztásával lehetne a legkevesebb pénzt nyerni. A 62 éves Crescenzio Sepe a hittani kongregációt vezeti, a 64 éves Angelo Scola pedig a lateráni katolikus egyetemről került a velencei patriárka székébe, ahonnan már a múlt században két pápát is választottak.
Ők tehát a legesélyesebbek, pápa azonban az egyházjog szerint bárki lehet, aki meg van keresztelve, még az is, aki nem római katolikus. Hogy ki lesz végül a kiválasztott, azt a hétfőn összeülő konklávé néhány napon belül eldönti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek