Pocsék áruk fóruma

A vásározók harmada jogsértő módon árul gyatra, sokszor életveszélyes termékeket - ez a tanulsága annak a legutóbbi ellenőrzésnek, melyet a fogyasztóvédők négy megyében hajtottak végre.

Hazai életPintér Csilla2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Pocsék áruk fóruma

Olcsó húsnak híg a leve, derült ki, sokadszor, a piacok és vásárok legutóbbi ellenőrzésekor. Az árusok kínálatában rengeteg a silány minőségű, veszélyes termék. Igaz, a bolti ár töredékéért vesztegetik őket, csakhogy annyit is érnek. A fogyasztóvédők tapasztalatai szerint a piacozók-vásározók kétharmada jogsértést követ el.- Nem veszek ruhát a piacon soha többet! - mérgelődött a madárcsontú Juli néni teregetés közben, merthogy kétszáz forintos, sötétkék pamut pólója első mosás után - finoman szólva - "elbatikolódott", a mérete is jócskán megnőtt. Foltoktól éktelenkedő, kinyúlt szerzeményére legyintve csak annyit mondott: "Hát, ez úgy áll majd rajtam, mint tehénen a gatya!" A kisnyugdíjas asszony nem tanult kárából, hazavitt egy gyanúsan olcsó vasalót is, de a fia szerencsére még időben kidobatta vele.
{p}
A kispénzű Juli nénikre alapoz a piacozók többsége, amikor gyakran bizonytalan eredetű, vásárlói tájékoztatóval el nem látott, sokszor életveszélyes árut kínál olcsón. Néha csak a vevő szerencséjén múlik, hogy ép bőrrel megússza, mikor a vásári szerzeményt otthon bekapcsolja. A fogyasztóvédelmi felügyelőknél ilyen termékekből elképesztő a gyűjtemény: a pocsék áruk fórumán kigyulladt vasaló, leégett tetejű szendvicssütő, kiszedhető szemű majom, "vedlő" játékló, gyúlékony karácsonyfaizzó, szigetelés nélkül gyártott elemes baba és veszélyes játékfegyver is található. Nem csoda, hogy ezek fennakadtak a rostán tavaly. A fogyasztóvédők legutóbb csaknem kétezer vásározót ellenőriztek, s 64 százalékuknál (!) állapítottak meg valamilyen szabálytalanságot, amiről értesítették az érintett jegyzőket és a piacfenntartókat. Úgy tűnik, a rendszeres ellenőrzésnek kevés a foganatja, a piacokon továbbra is árulnak saját előállítású fűszerpaprika-őrleményt, elektromos cikket, fokozottan tűzveszélyes anyagokat, olvasószemüvegeket és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség által korábban már betiltott, balesetveszélyes termékeket, például jojót, játék pisztolyokat, lézersugaras kulcstartókat. Legutóbb körülbelül hárommillió forint értékű, nem engedélyezett, veszélyes termék további árusítását tiltották meg a felügyelők, hatszázezer forint körüli árut lefoglaltak, ugyanennyit elkoboztak, kétszázezer forintnál nagyobb értékben pedig megsemmisítettek a forgalmazók az ellenőrök jelenlétében.
Mivel a kispénzűeknek, nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak minden forint számít, a művelődési házakba, iskolákba, vasútállomásokra kitelepülő alkalmi árusok kedvező ajánlatainak sokan örülnek, és nem állják meg, hogy ne vásároljanak itt. Holott ők is tudják jól, ilyen helyeken általában csak silányabb cikkeket lehet kapni, hogyha pedig meghibásodnak, általában csak a jóistenhez lehet menni panasszal. Eladójuk ugyanis ma itt, holnap meg tíz faluval odébb árulja portékáját. S hogy a hely szelleme sem kötelez, azt bizonyítja, hogy a művelődési házakba kitelepült alkalmi árus sem szívbajos a  kuncsaftokkal: tizenegyből tizenegynél találtak kifogásolni valót az ellenőrök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek