Milliárdok Debrecennek

Orvosi műhibák soráról, elavult műszerekkel rendelkező kórházakról, túlterhelt orvosokról szólnak a napi hírek az utóbbi hetekben. Ezért is tekinthető üdvözítőnek, hogy többmilliárdos fejlesztését követően nagy valószínűséggel régióközponttá válhat a debreceni Kenézy Gyula megyei kórház.

Hazai életBalogh Mária2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Milliárdok Debrecennek

A következő években látványos változásokat hoz a betegek ellátásában a Kenézy kórház műtőrekonstrukciós programja, melynek műszerbeszerzésére nemrégiben kötöttek szerződést. A korszerűsítési program összesen hárommilliárd forintba kerül, ebből 2,95 milliárd forintot az állami költségvetés, ötvenmilliós önrészt a hajdú-bihari önkormányzat vállalt magára. A program során három szupermodern panelműtőt létesítenek, hozzátartozik az a helyiség is, ahol laparoszkópos eljárással az egyik legkorszerűbb, a páciens számára gyors felépüléssel járó orvosi beavatkozást alkalmazhatnak majd a szakemberek. Ennek lényege, hogy a nyelőcsőtől a végbélig valamennyi belgyógyászati vizsgálatot egy helyen, az új műtőben végezhetik. Az igény szerint átalakítható, jól műszerezett nemesacél panelműtőkben a súlyos balesetet szenvedett betegeknek is nagyobb esélyük lesz a túlélésre.
A fejlesztés jóvoltából a beruházást követően háromezerrel több operációt tudnak majd elvégezni évente a Kenézy kórházban, ami reményt ad rá, hogy az intézmény egészségügyi régióközponttá váljon. A fejlesztésnek köszönhetően tehát több beteget, magasabb színvonalon, gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd fogadni és kezelni a megyei kórházban - adta hírül G. Kiss Gyula, az intézmény főigazgatója. A beruházás szeptemberben kezdődik. Országos viszonylatban is szerencsés helyzetben vannak Debrecen egészségügyi intézményei, hiszen a 12 milliárd forintos Auguszta projekt keretében a klinikán egy másik nagyszabású fejlesztés indul.

Ezek is érdekelhetnek