Illegális húsüzemek buktak le az elmúlt hetek húsrazziáin. Ősztől átfogó ellenőrzés-sorozat indul a feketegazdaságból és az importból származó, rossz minőségű élelmiszerek terjedésének megállítására.
A feketén dolgozó vágóhidak és az illegális húsfeldolgozók piaci részesedése becslések szerint elérheti a 30-40 százalékot. Az viszont bizonyos, hogy több, engedély nélkül működő feldolgozóból származó, romlott, jelöletlen terméket találtak az élelmiszer-biztonsági ellenőrök nemrégiben. Egy pécsi üzletben hamis címkével forgalmazott paprikás szalámira bukkantak, amely egy tolnai illegális üzemből származott. Rendőrségi eljárás indult a gyártó ellen. Egy székesfehérvári hipermarketben 448 kiló romlott, büdös baromfivirslire leltek: nagy hőségben hűtés nélkül fuvarozták az élelmiszert, amelynek az átvevője szintén vétkes volt. Egy fővárosi diszkont ellenőrzésekor 870 darab hibás jelölésű, bizonytalan eredetű, illetve fogyaszthatósági idejű tojást kellett lefoglalni.
Az országos főállatorvos, Süth Miklós szeptembertől több hatóság részvételével átfogó ellenőrzés-sorozatot ígér a feketegazdaságból és az importból származó, rossz minőségű élelmiszerek terjedésének megállítására. A tapasztalatok szerint ugyanis több, gyenge minőségű import termék van forgalomban. Az ősztől előreláthatóan szilveszterig tartó razziák eredményeként kiszűrhetők lesznek a kétes minőségű termékeket rendszeresen forgalmazók. Az uniós gyakorlat szerint az országos fő-állatorvosok tájékoztatják egymást a gondokról. A hazai húsipari szakmaközi szervezetek és a terméktanácsok szintén támogatják a fokozott ellenőrzéseket. Az adóhatóság szakemberei és rendőrök is részt vesznek a razziákon, mivel az élelmiszer-biztonsági ellenőrök nem nyomozhatnak és nem mehetnek be magánházakba, ha engedély nélkül működő élelmiszer-feldolgozót keresnek. Az ígéretek szerint a forgalmazott romlott élelmiszerrel kapcsolatba került valamennyi személy felelősségét vizsgálják.
{p}
Ezt megelőzően razziát tartottak a fogyasztóvédők Mogyoródon is. A kitelepült vendéglátósok jó előre tudták, hogy a fogyasztóvédelem munkatársai is megjelennek a Forma-1 rendezvényein, az ellenőrök mégis találtak kifogásolni valót szép számmal: a vizsgált 61 büfé, illetve melegkonyhás étkezde 41 százalékánál akadtak valamilyen szabálytalanságra, és csaknem 1,5 millió forint bírságot róttak ki három nap alatt.
A rendezvényen ellenőrző hatóságokkal egyetemben a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szintén írásban hívta fel - az előző évekhez hasonlóan - a kitelepülni szándékozó kereskedők, vendéglátósok figyelmét a jogszabályi előírásokra, illetve a vizsgálandó szempontokra, emellett a mogyoródi polgármesteri hivatal kezdeményezésére szóban is tájékoztatták a kívánalmakról az érdeklődőket. Ennek ellenére csupán 10 százalékkal csökkent a szabálytalanságok aránya tavaly óta.
A 61 ellenőrzött vendéglátós közül 25 akadt fönn a fogyasztóvédők rostáján. Voltak köztük olyan kereskedők, akik csak részlegesen tüntették fel a termék fogyasztói árát, vagy "elfelejtettek" nyugtát adni, mások előszeretettel használtak az italok mérésére műanyag poharat a hitelesített mércék helyett. A vevők megkárosításának szembetűnő formájával is találkoztak a próbavásárlók. Az egyik vendéglátós mérés nélkül, műanyag pohárban szolgált ki 2 deci bort. A pohár űrtartalma azonban már ránézésre sem stimmelt, a visszamérésnél pedig igazolódott, hogy csupán 160 milliliter volt a 2 decinek eladott bor. A pár korty, azaz a 4 centiliteres "megtakarítás" 100 ezer forintjába került a kereskedőnek fogyasztóvédelmi bírság formájában. Az ellenőrök horgára akadt még lejárt szavatosságú szezámmagos hamburgerzsömle, 30 kilónyi, a szállítója által nem jelölt, csomagolt, pácolt pulykamell és pácolt sertéstarja, illetve nagyobb mennyiségű azonosíthatatlan minőségmegőrzési idejű dobozos sör. A rendezvényen olyan vendéglátósok is megjelentek, akik nem tudták bemutatni kínálatuk egy részének beszerzési bizonylatát, illetve az ÁNTSZ árusítást engedélyező határozatát, ezért nekik hamar le kellett húzniuk a rolót.