Nem lesz olcsóbb a sör

Olcsóbban ihattunk volna sört jövőre az áfa ötszázalékos csökkentésének köszönhetően. Korai volt az örömünk, ahogy a hazai sörgyártó cégeké is. A kormány ugyanis a sör jövedéki adójának húszszázalékos növelését tervezi. Ez az emelés drágulást hoz, ami a forgalom visszaesésével jár majd - állítja Kiss Elemér, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.

Hazai életPethes József2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Nem lesz olcsóbb a sör

Tavaly január elsejétől tizenöt százalékkal növelték a jövedéki adót. Az újabb emeléssel a sör jövedéki adója nálunk magasabb lesz, mint a környező uniós országokban. A hazai termelés csökkenésében - 2003-ban 7,326, tavaly csak 6,479 millió hektoliter - közrejátszott az import megugrása. A sörgyártók nem tudják magukra vállalni a növekvő jövedéki adó terheit, áthárítják tehát a fogyasztókra. ez annyit jelent, hogy nem lesz olcsóbb a sör, sőt drágulni fog.
Mindemiatt további forgalomcsökkenés várható, ugyanakkor megnő a behozatal, a határ menti magánimport. Míg 2003-ban 477 ezer hektót, tavaly már 965 ezer hektót importáltak a független kereskedők és maguk a sörgyártók is. Ennek költségvetési hatása is van, minthogy uniós országból származó sör után nem kell vámot kiszabni. Másfelől a visszaeső forgalom arányában egyre kevesebb adót fizetnek a hazai vállalatok: míg 2003-ban összesen 62,3 milliárd, addig tavaly csak 50,8 milliárd forint adót fizetett a söripar. Többek között erre is felhívja a sörszövetség a pénzügyi tárca figyelmét a további egyeztetések során, ahol a jövedéki adó kisebb mértékű növelését szeretnék elérni.

Ezek is érdekelhetnek