Roma háború itt és ott

Törökszentmiklóson nem a jótékony Fülig Jimmy járt, aki méretes pofonokat osztogatott volna a városszéli ivóban, nem is Tuskó Hopkinsban ébredt fel a lakberendező. Nem, ezúttal valódi háború dúlt a Jókai utcában, korszerű, jugoszláv gyártmányú támadó repeszgránáttal, pisztolytűzzel, és még ki tudja, mivel...

Hazai életPalágyi Béla2005. 09. 02. péntek2005. 09. 02.
Roma háború itt és ott

Mindenesetre a szűkszavú rendőrségi közlemény szerint az összecsapás során egy 51 éves férfi kórházba szállítás közben életét vesztette, egy repesz ölte meg. További három sérült állapota életveszélyes, haté súlyos, tizenegyen könnyebb sebekkel járták meg a frontot. Egy 13 esztendős kislány lábát bokából talán amputálni kell, egy másik nő combján csontig hatoló roncsolást végzett a gránát, amely 15 centiméter mély és 30 centi átmérőjű krátert vágott a betonba. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya emberölés és más bűncselekmények elkövetése miatt indított nyomozást, és nyolc személyt vett őrizetbe.
A helyszínen járva az okokat próbáltam megtudakolni. Egy dolgot bízvást állíthatok: nem lesz könnyű dolguk a bűnügyeseknek. Három jól értesült asszonnyal tárgyaltuk ki a dolgot, és egy héttel az események után már kezdte buján beindázni a valóságot a roma folklór. Az nyilvánvaló volt, hogy két "pénzes" család szállt háborúba, két hónappal ezelőtt már késhegyre is mentek. Ezúttal brutálisabb eszközökhöz nyúltak. A közelben lakó asszonyok addig soha nem hallott robbanásra szaladtak ki a házból és futottak a helyszín felé. Az egyikük sógorát éppen aléltan támogatták hazafelé. Bevitték a házba, a család elsősegélyt nyújtott, a lábán sérült meg a szerencsétlen, az eret elkötötték. Szerencsére, mert elvérzett volna... Autóba tették, és irány a szolnoki kórház. A többieket is alkalmi autókkal fuvarozták, míg a mentő kiérkezett.
Hogy mi volt a háborúskodás kiváltó oka? Erre nem kaptam választ. Ellenben az egyik asszony arról kezdett beszélni, milyen jól keresnek az út szélén a bájaikat áruló hölgyek. Előfordult, hogy egy idősebb úr semmit nem akart, csak meztelenül kellett táncolni előtte, és legombolt érte százhúszezret. "Komoly munkával" is összejön a napi ötven-hatvanezer, na mit szólok hozzá?  Egyébiránt meg nem is volt semmi háborúskodás, a sebesültek mind ártatlan járókelők voltak, egyikük horgászásból jött, a másik a boltban járt, a harmadik éppen akkor szállt le a vonatról... A gránát?! Nem értettek hozzá, azért robbant fel. Valamelyikük kihúzott belőle valamit, mire elkezdett sisteregni, erre az illető ijedtében kidobta az útra. Pisztoly? Nem volt, az egyik mesélő ugyan látott valamit, de az szerinte játék fegyver volt.
{p}
Egyébként a sebesültek állapotáról naprakészek az információk, jóllehet néha horrorisztikus elemeket is bele-beleszőnek a mesélők. Ezek szerint az egyik beteg orrán-száján ömlött a vér (mert nem volt jó neki az, amit kapott). Egy biztos, azok, akik majd gyógyultan kijönnek, feltétlenül helyet kapnak a telep legendáriumában. Hogy mivel tartozom az információkért? Jó lenne, ha szólnék a városházán, csinálják meg tisztességesen a Zenész utcát és a környékbelieket. Való igaz, nyakig ér a sár, szerencsés az, aki a főút mellett lakik - nála szokták egyébként a gumicsizmát letenni a városba igyekvők -, pedig, mint mondják, a romák is tisztességes adófizetők, megérdemelnék hát az utat.
Ebből innen már egy másik cikk kerekedne. Mi maradjunk annyiban, amit a rendőrség eddig megállapított: "A két, egymással hosszú idő óta haragban lévő család augusztus 24-én 16 óra körül előzetes szóváltást követően verekedett össze. Az egyik család tagjai megjelentek haragosaik háza előtt, majd a kiabálások közepette hangos lövések dördültek, és egy robbanóeszközt is működésbe hoztak. Azt, hogy milyen típusú lőfegyverből adták le a lövést és milyen kézigránát robbant, a későbbiekben szakértői vizsgálat dönti el."
A nyomozás tart. Aligha lesz könnyű hiteles tanúkat találni...

Szaporodó konfliktusok
Megszaporodtak a cigány családok, közösségek közötti, tettlegességig fajuló konfliktusok. Kocsmai szóváltásból harci helyzet alakult ki például múlt hét csütörtök este Abaújváron. A helybeli és a bevándorolt romák kaptak össze, felajzottságukban kapával, kaszával, ásóval estek volna egymásnak, ha a rendőrök időben közbe nem lépnek. Kaposvárott a Plázában tört ki néhány hete romák között verekedés, míg az előbbi eset előtt néhány nappal láncfűrésszel indult állítólagos leánykérőbe egy roma család.

Ezek is érdekelhetnek