Perel az orvos és a polgármester

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy a nyíradonyi önkormányzat szerződést bontott a Dr. Herczegh és Társa Bt.-vel sorozatos és súlyos szerződésszegésre hivatkozva. Azóta sem oldódott a feszültség a városban, annak ellenére sem, hogy Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke Tasó Lászlóval január 12-én tárgyalt Nyíradonyban.

Hazai életBalogh Mária2006. 01. 20. péntek2006. 01. 20.
Perel az orvos és a polgármester

Herczegh Ferenc és az őt váltó orvos nem vette fel az ügyeletet tavaly december 17-én, mivel szerintük az önkormányzat ötvenmillió forinttal tartozik a társaság öt orvosának és hét asszisztensének. Tasó László polgármester eltúlzottnak tartja az összeget, s úgy véli, felelőtlenség és az orvosi eskü földbe tiprása az orvosok tette. Herczeg ellenben azt állítja, már napokkal korábban értesítették a hajdúsági kisváros vezetőjét és a megyei ÁNTSZ főorvosát arról, hogy, nyomatékot adva korábbi kérésüknek, nem látják el az inspekciót a 8300 lelket számláló településen.
- Majd' egy órát beszélgettünk Éger Istvánnal. Elmondtam, hogy megegyezésre törekszünk. Tudattam vele azt is, hogy képviselő-testületünk városunk jó hírének meghurcolása és hamis információk közlése miatt jogi úton vesz elégtételt azoktól, akik ezt okozták - ismerteti a történteket lapunknak a polgármester. Ahogyan Éger ismertette a kamara tárgyalási feltételeit, az szavai szerint lényegében ultimátum volt: a MOK csakis akkor hajlandó szót váltani a megoldásokról, ha visszaállítják a Dr. Herczegh és Társa Bt. szerződéses jogviszonyát. - Az elnök és a főtitkár urak nyomatékosan kijelentették, orvosi ellátás nélkül maradhat a város, mert a kamara senkit nem enged ide jelentkezni - szögezte le Tasó László.
Arra a kérdésre, hogy mi lehet a megoldás, a város első embere azt felelte, már régen elkészült az önkormányzat terve, de megvárják, míg kiderül, melyik cégek képesek felülkerekedni elvakult pénzszerzési vágyukon.
- Ki kell derülnie, valóban orvosok dolgoznak Nyíradonyban, vagy csak egészségügyi vállalkozások alkalmazottai és a szolgáltató cégek tulajdonosai - szögezte le a polgármester.
Éger István a tárgyalást követően elmondta: megalázó, ahogy Herczegh doktor kitartott az álláspontjuk mellett, és nem vállalt önként és ingyen több túlmunkát. Bár a MOK nem járt eredménnyel, megalkuvásnak azonban nincs helye.
Herczegh Ferenc továbbra is kitart álláspontjuk mellett. Most már polgári peres úton keresik igazukat, miközben a szaktárca kezdeményezésére az ügy hatósági és etikai vizsgálata is napirenden lesz. A feszült hangulatú tárgyalással egy időben az Igazságért és Törvényességért nyíradonyi egyesület a városháza elé vonult azzal a kéréssel, hogy helyben, és ne Hajdúsámson bevonásával oldják meg a városban élők ügyeleti ellátását. Tasó ezt a megmozdulást úgy kommentálta: "Fogadtunk rá, hogy megjelennek, hiszen előtte naphosszat tárgyaltak Herczeg úrral, aki szintén be akart törni a hivatalba, hogy a tárgyalásokon részt vegyen."
A menesztett orvos visszautasította a vádakat.

Álláspont
A Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint jelenleg tíz-húszezer rendszeresen ügyelő orvost érint a velük dolgozó más egészségügyi dolgozókkal együtt az ügyeleti díjak késleltetett kifizetése. Ez a helyzet az uniós jogharmonizációt is sérti. Hazánkban negyvenmilliárd forinttal több pénzre lenne szüksége a kormánynak ahhoz, hogy rendezni tudja az egészségügyben dolgozók ügyeleti díját.