Késhetne az olvadás

Úgy tűnik, a nőnap hozza meg a kikeletet, az idén a szebbik nemnek köszönhetjük a tavasz jöttét, no meg az előrejelzések szerint várható nagyobb mennyiségű csapadékot. Így biztos, hogy újabb területeket borít el a belvíz, s akár a 300 ezer hektárt is elérheti az elöntött terület nagysága.

Hazai életPintér Csilla2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Késhetne az olvadás

A folyókon nincs vész: a fagyos időnek köszönhetően megszűnt az utánpótlás, s apadni kezdtek a folyók. Annak ellenére, hogy nem múlik el év belvíz nélkül, szinte mindig felkészületlenül éri az érintetteket. Amikor ősszel szántás közben érte az éjfél karcagi gazda ismerősömet, bizonyosan nem gondolt rá, hogy márciusban víz alatt lesz vetése nagy része. Most, mint oly' sokszor, lehúzza lábáról a sár a gumicsizmáját, de egyelőre még nem aggódik az idei termés miatt. Annyi bizonyos, hogy a téli csapadék mennyiségét illetően nagyon is elégedett lehet, mert eső, hó volt bőven, a belvíz pillanatnyi állását sem látja nagyon tragikusnak.
Mindenesetre tény, hogy a karcagi és a kisújszállási belvízvédelmi szakaszon jelenleg a legmagasabb - harmadfokú - a készültség, az életveszélyessé vált lakóházakból itt eddig 59 embernek kellett kiköltöznie.
A víz alatt álló terület nagy része vetés és szántóföld. A települések határában lapzártánk idején 68 szakaszon van védelmi készültség, eddig 118 embernek kellett elhagynia otthonát, köztük egy tíztagú törökszentmiklósi családnak.
A belvíz mellett az ár is fenyeget: 651 kilométernyi folyószakaszon rendeltek el árvízvédelmi készültséget, ebből 147 kilométeren másodfokút. A Hortobágy-Berettyón és a Krasznán másodfokú az árvízvédelmi készültség, míg a Szamoson, a Zagyván, a Berettyón, a Sebes-, a Fekete-, a Fehér-, a Kettős- és a Hármas-Körösön első fokú.
A belvíz Hajdú-Bihar, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében okozza a legnagyobb gondot, folyamatosan dolgoznak a szivattyúk. Szolnok térségben például a negyvennél több szivattyútelep öt és fél millió köbméter vizet emelt át a napokban a befogadókba (ez egyharmada az országosan átszivattyúzott víz mennyiségének).
Hajdú-Biharban és Békésben előreláthatóan az őszi vetésben okoz nagy károkat a belvíz, mivel a talaj már hetek óta ázik. A Dél-Alföldön több száz hektárnyi gyümölcsös van veszélyben, és a gazdák attól tartanak, hogy a fák is kipusztulnak. Akinek a kertje, gyümölcsöse, vetése nem látszik ki a vízből, nagyon sötéten látja a jövőt. Akinek a háza is veszélybe kerül, annak kész csapás egy kiadós eső vagy a gyors hóolvadás. Csak reménykedhetünk, hogy talán mégsem ripsz-ropsz következik be az olvadás, és megússzuk nagyobb vízkárok nélkül ezt a tavaszt is.

Ezek is érdekelhetnek