Beérik az új rendszer is

Rendben megkezdődtek és lezajlottak a középiskolákban a magyar, matematika és történelem írásbeli érettségik. Majd minden századik magyar lakos izgult a padokban hétfőtől kezdve: közel százezer tanulónak kell számot adnia tudásáról.

Hazai életO. Horváth György2006. 05. 12. péntek2006. 05. 12.
Beérik az új rendszer is

Tavalyhoz képest, amikor is óriási botrányok - egyebek között tételek ellopása, idő előtti kiszivárogtatása az interneten keresztül - kísérték e jeles eseményt, az idei sima ügynek tűnik. Igaz, akadt egy-két iskola, amelyben néhány tételsorral kevesebb jutott a szükségesnél, de e problémákat megoldották a tanárok. Matematikából a jeleshez középszinten nyolcvan-, emelt szinten hatvanszázalékos eredményt kell elérni, az elégségeshez mindkét szinten húsz százalékot.
A diákok kalkuláltak: minden százból alig hatan-nyolcan választották az emelt szintű tételsorokat. A tavaly bevezetett új érettségi rendszer egyben egyetemi, főiskolai felvételi is. Ebből fakadt az óvatosság: tavaly sok helyre be lehetett jutni a középszintű érettségin szerzett pontokkal. Néhány intézménybe viszont csak az emelt szintű megmérettetéssel szerezhető pluszpontok biztosítottak felvételt.

Ezek is érdekelhetnek