Drágul az élet

"Ennél olcsóbb már nem lesz!" - jegyezte meg az asszony, és tett még öt akciós májkrémet is az árengedményes löncshús mellé a bevásárlókocsiba. - "Elállna sokáig, de elég lesz ennyi is, mert az ennivalót nem lehet megvenni egy életre" - szól oda egy idősebb férfinak, aki szintén akciós konzervekkel pakolta tele a kosarát. Vagyis spájzolt, mert kicsi a valószínűsége annak, hogy hétvégére vásárolta volna a körülbelül ötven darab löncskonzervet és a kétszer annyi májkrémet az unokáknak.

Hazai életPintér Csilla2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Drágul az élet

A családok többségében már egy ideje lázasan számolgatják, hogy milyen többletkiadásokat hoz szeptember 1-je. Azt már tudni lehet, hogy a 15 százalékos áfakulcs megszűnése nagyon sok termék és szolgáltatás árának emelkedését vonja maga után. A hónap első napjától 20 százalékos áfa terheli ugyanis az alapvető élelmiszereket (tej, kenyér, hús stb.), a gáz- és vízdíjakat, a tömegközlekedést, a vendéglátást, valamint a gyógyászati segédeszközöket, az állatgyógyszereket, a temetkezési és az uszodai szolgáltatásokat is. A hírek szerint a pékek előreláthatólag 15, a malomipar 20, a húsfeldolgozók pedig 10-15 százalékkal emelik áraikat szeptembertől. A baromfitermékek is drágulnak, várhatóan 10-15 százalékkal.
A gázár-támogatási rendszer szintén változik: az évente 3000 köbméter fölött fogyasztók nem kapnak állami hozzájárulást, az 1500 és 3000 köbméter között fogyasztók már kevésbé érzik meg az áremelkedést, akinek pedig 1500 köbméternél kisebb az évi gázfogyasztása, annak részére köbméterenként tíz forinttal emelkedik a hozzájárulás. Magasabb lesz a cigaretta és a szeszes italok jövedéki adója: a dohányárué 5,7 százalékkal, míg az alkoholé - a bor kivételével - egységesen 7 százalékkal emelkedik.
Jelentősen nőnek a vállalkozók járulékterhei is szeptember 1-jétől, mivel havi 125 ezer forintos minimálbér, a jelenleginek a duplája után kell járulékot fizetniük (kivéve akkor, ha jelzik az adóhivatalnak, hogy a bevételük nem érte el ezt az összeget egy adott hónapban.) A járulékterhek alapja 2007 januárjától 131 ezer forint lesz. A rendelkezés vonatkozik a foglalkoztatókra, a főállású egyéni vállalkozókra, az evát választó egyéni, illetve társas vállalkozókra egyaránt. Az alkalmazottak is rosszabbul járnak, mivel a munkavállalói járulék emelkedik 2,5 százalékponttal, majd további 1 százalékponttal nő január 1-jétől. 4 százalék helyett 6 százalék lesz az egészségügyi hozzájárulás, ami az alkalmazásban állók esetében 7 százalékra változik 2007-től.
A természetbeni juttatások jelenlegi 44 százalékos terhei szintén felkúsznak 54 százalékra. További változás, hogy adózni kell a céges telefonok magáncélú használata után, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés csupán a minimálbér feléig lesz adómentes, 20 százalékos kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adó terheli a megtakarításokat (kivéve a szeptember elseje előtt elhelyezett-lekötött betéteket), 4 százalékos különadót kell fizetniük a nyereséges vállalkozásoknak, az evázók átalányadója pedig 15-ről 25 százalékra emelkedik.
Drágul az autóátíratás is. Az 1890 köbcentiméretnél kisebb motorú járművek estében 15 helyett 18 forintot, míg az ennél nagyobbaknál köbcentinként 20 helyett 24 forintot kell fizetni a jármű átíratásakor. A jó hír az, hogy 9,5 százalékra csökken a diákhitel kamata, és nem változik az 5 százalékos áfakulcs. Ebbe a körbe tartoznak például a humán gyógyszerek, a vakok és gyengén látók segédeszközei, s szintén ekkora áfa terheli a szellemi táplálékot, azaz a könyveket és az újságokat is.

Ezek is érdekelhetnek