Visszaeső csecsemőgyilkos

Egy műanyag vödör fölé guggolva szülte meg gyermekét augusztus közepén a Somogy megyei Kányán egy asszony. A csecsemő felsírt, de csak néhány percig élt, mert egy szájába gyömöszölt papírzsebkendőtől megfulladt. Ha bűnössége bebizonyosodik, akár 10 évet is kaphat a 28 éves nő, akinek egy 8 és egy 2 éves gyermeke van.

Hazai életTódor János2006. 09. 29. péntek2006. 09. 29.
Visszaeső csecsemőgyilkos

- Gabi, a férje beletömte a gyerek szájába a papírzsebkendőt - állítja határozottan egy mindentudó néni a kányai bolt ajtaja előtt. - Az első esetnél is, amikor Viola a diófánál szült, a Gabi szántotta a földbe traktorral a csecsemőt. Ott találták meg a csontokat a rendőrök. Nekem ne mondja senki, hogy a férje nem bűnös.
Hogy a férj bűnös-e vagy sem, azt nem tudni, mindenesetre a rendőrség csak Viola ellen indított eljárást. Méghozzá állampolgári bejelentés alapján.
- Ha megtudom, ki jelentett föl bennünket, az meghal - idézi föl L. Gábor kifakadását Bihun Károly, annak a főutcai bisztrónak a tulajdonosa, ahova a férj rendszeresen bejár.
Meglehet, hogy a bisztróban elhangzott az idézett mondat, viszont Viola férje rendőrségi kihallgatásán egyértelműen tagadta, hogy tudott volna felesége terhességéről. Mindenesetre a szülés után két nappal a házaspár megjelent a focipályán tartott falunapon. Még táncoltak is. Mindenkinek szemet szúrt, hogy Violának ukmukfukk lement a hasa. Aztán rosszul lett, és bevitték a siófoki kórházba.
- Két napig ott volt a nejlonzacskóba csomagolt lavór egy fotel alatt. Csak azután ásták el a trágyadombon. Maga elhiszi, hogy rövid idővel a szülés után egy nő egyedül képes arra, hogy egy Trabant-roncsot odahúzzon álcázásul... - kérdezi tőlem egy fejkendős asszony az utcán. A nevét nem meri megmondani, de biztosít: amit mond, "első kézből való értesülés".
Négy-öt nap telhetett el, mikor a helyszíni halottszemlén ráleltek. Tar Attila őrnagy, az eljárást lefolytató megyei rendőr-főkapitányság nyomozója szerint megrázó volt a látvány, a nagyszülők ott sírtak a trágyadomb mellett.
A 470 fős településen szinte mindenki tudta, hogy L-né állapotos, hiszen jól látszott rajta. Érthetetlen módon mégsem tett senki semmit, hogy a terhességét a szoptatásból eredő meghízásnak magyarázó asszonyt nőgyógyászhoz vigyék.
Viola 2001-ben már végzett másik alig megszült gyermekével is. 2004-ben jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Most, ha beszámíthatónak nyilvánítják és bűnössége bebizonyosodik, a korábbi büntetést is le kell töltenie, így akár tíz évet is kaphat.
- Járt nála a védőnő a gyermekjólétis kolléganővel, ahogy a községi házi orvos is. Mindenkinek azt mondta, hogy nem állapotos. A polgármester is beszélt a férjével, aki meg is ígérte, hogy elviszi orvoshoz. Persze attól tartottunk, hogy megismétlődik, ami 2001-ben történt - mondja a körjegyzőség főmunkatársa, Orbán Jenőné. - Nincs jogszabályi felhatalmazásunk arra, hogy orvosi vizsgálatra kötelezhessük egy állapotosnak vélt nőt. Én sajnálom Violát, mert szerintem normális ember ilyet nem tesz.
Az asszonyt elmebetegséggel nem kezelik, érettségizett, és több megkérdezett szerint is szeretettel viseltetik két gyermeke iránt.
- Tudja, nem stimmel az egész családdal valamit...- kárálja egy másik jól értesült öregasszony, aki a hivatal előtt vár, hogy valami fontosat mondjon. Gabi anyja meg apja unokatestvérek, nem lett volna szabad összeházasodniuk. Viola is olyan furcsa, csendes, magának való. Nem csoda, hogy ilyesmik történnek náluk.

Magzatelhajtásnak indult
Magzatelhajtás vétsége miatt indított eljárást a siófoki rendőrkapitányság. A kórházban tartózkodó L.-né H. Violát először tanúként hallgatták ki. Ekkor elmondta, hogy augusztus 14-én szült. Arra még emlékezett, mielőtt elájult volna, hogy a fiú csecsemő felsírt. Mire magához tért, a gyermek már nem élt. Nem tudta megmondani, miért csomagolta egy nejlonba a tetemet és tette egy fotel alá. Állítása szerint férje nem tudta róla, hogy állapotos. Miután az igazságügyi orvos szakértő is megvizsgálta az asszonyt, a megyei rendőr-főkapitányságra került át az ügy, 14 évet be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottként kihallgatott asszony, akinek védője ugyanaz az ügyvéd, mint a 2001-es csecsemőgyilkosság esetén, továbbiakban nem kívánt vallomást tenni. (A büntetőeljárási törvény szerint a gyanúsított korábban tanúként tett beismerése a bírósági szakban ellene nem használható fel.)

Ezek is érdekelhetnek