Ami csak járulékra jár

Hazai életO. Horváth György2007. 03. 23. péntek2007. 03. 23.
Ami csak járulékra jár

Úgy tudni, 150 ezer honfitársunknak soha nem volt joga térítésmentes egészségügyi ellátásra, az utóbbi évtizedekben mégis ingyen gyógyították kórházban, rendelőben. További 850 ezer fő esetében szintén kiderülhet, hogy - akár önhibáján kívül - nem fizetett jövedelme után járulékot. Körülbelül egymillió embernek kell tisztáznia az év végéig, hogy ténylegesen mi is a helyzet: félreértés, téves adatok vagy milyen okok miatt nem fizetett - vagy nincs nyoma, hogy fizetett volna - járulékokat.
Nehéz dolguk lesz. Nehéz, mert évtizedekre visszamenőleg kevesen képesek bizonyítani - munkakönyv másfél évtizede nincs már -, hogy dolgoztak valahol, s munkáltatójuk a hibás, az nem fizette a járulékokat a dolgozó bére után. Főként ott okoz ez nagy gondot, ahol már megszűnt a foglalkoztató cég, vállalkozás.
És nem csupán az egészségügyi szolgáltatások igénybevételével lesz gondja sok százezer embernek. A rendezetlen jogviszony a nyugdíj körül is bajt okoz: az öregségi és más nyugdíjjellegű kifizetések mértékét, jogosságát ugyanis szintén a jogosultsági idő alapján állapítják meg. Márpedig, akinek az adatai az OEP-nél azt mutatják, hogy nincs meg hozzá a szolgálati ideje, hiába megy nyugdíjba, ellátást nem kap. S akad nem egy ilyen idős ember: már elbúcsúzott munkahelyétől, aztán a következő hónapban hiába várja nyugdíját.
Mit lehet tenni? Elő kell szedni mindenféle papírt, tanút, és bizonyítani, hogy mikor, hol, mennyit is dolgoztunk, mennyi járulékot fizettünk. Nagy a baj, ha évekig feketén dolgoztunk, zsebbe kaptuk jövedelmünket. Márpedig százezrek élnek ilyen pénzekből. Ahogy százezres azoknak a magángazdálkodóknak a köre is, akik a kilencvenes évek elején saját földbirtokhoz jutván, annak bevételeiből "nem vettek ki jövedelmet", s nem fizettek semmiféle egészségügyi vagy nyugdíjjárulékot. Számukra a szigorodó egészségügyi szolgáltatási rendszer szinte elérhetetlenné válik a jövőben. Arról nem is szólva, hogy sokuk számára az öregségi nyugdíjhoz való jogosultság sincs biztosítva: a "láthatatlanul" eltöltött magángazdálkodói évek ugyanis nem számíthatnak jogosultsági időnek.

Ezek is érdekelhetnek