Csillogó szemek

Hazai életT. Dögei Imre2007. 05. 18. péntek2007. 05. 18.
Csillogó szemek

A Bódva és Hernád völgyének településeiről, Magyarország egyik legrosszabb helyzetben lévő vidékéről jöttek ők, ahol tíz elszánt ember megpróbált lelket lehelni a munkanélküliségtől és a szegénységtől reményüket vesztett emberekbe. A 2005 őszén indult összesen száz tanulóprojekt közeledik a befejezéshez. Közülük 44 érintette a cigányságot.
A pályázásban segítők egyike, Kassai Melinda elmondta, dolgozik egy olyan faluban is, ahol az út menti domb mögött éktelenkedő romatelepen, szinte hermetikusan elzárva, több mint ötszáz cigány él olyan nyomorban, ami a harmadik világ elmaradott térségeiről vetített filmekre emlékeztet. Alsóvadászról van szó, ahol egyszerű, ám nagyszerű tettre szánták el magukat. A "velünk is törődik valaki" jelenségen bizony csodálkozó cigányok Ganyi Miklós, a helyi roma szervezet elnöke vezetésével a romatelepet tették rendbe. Először négyen-öten szedték a szemetet, ültették a fákat, a végére minden tizedik roma csatlakozott hozzájuk. De a többiek szemlélői voltak csupán a szorgoskodásnak, s nem becsülték-becsülik társaik munkáját. Nem maradt el a zabolátlan romák rongálása sem. A havi 23 ezer forintos segélyből meg "egyebekből" élő elzüllött embereken a munka, a rendszeres kereset segíthetne.
Feltételes módok sokasága. A csillogó fekete szeműeknek mégis van esélyük. Iskola után, a sorra-rendre létesülő tanodákban - napközi-szerű intézményekben - más mintát kaphatnak, mint a segélyből tengődők világában felnőtt nemzedék.

Ezek is érdekelhetnek