Ökológiai mintatérség lesz a Zsámbéki-medence

Hazai életBudai Horváth József2007. 05. 18. péntek2007. 05. 18.
Ökológiai mintatérség lesz a Zsámbéki-medence

Az ökológiai mintatérség olyan, a térség egészére kiterjedő hulladék- és vízgazdálkodási koncepció, ami biztosítja, hogy a program fejlesztései során a Zsámbéki-medence területén a legmodernebb környezetbarát eljárások érvényesüljenek. A saját fejlesztésű, nemzetközi szabadalommal védett, környezetbarát, tisztán biológiai eszközöket használó vízkezelési rendszereiről ismert Organica Környezettechnológiák Zrt. (Organica), valamint a Zsámbéki-medencében az első közép-kelet-európai tudástérséget megvalósító Talentis Group Holding megállapodása alapján az Organica nem csak a koncepció elvi kialakításában és az irányításában vesz részt, hanem gondoskodik a rendszer egyik eleme - a legkorszerűbb, környezetkímélő vízkezelési technológia - gyakorlati bevezetéséről is. A szennyvíztisztítók és kiegészítő létesítményeik a Talentis Program teljes területét lefedik majd, így jelentősen javul a környék élővizeinek minősége.

A cég által kifejlesztett vízkezelési rendszer alapját a természettől ellesett technológia adja: elsősorban baktériumok és egysejtűek, valamint növények, kagylók, rákok és halak ökoszisztémájából áll össze a biológiai szűrőrendszer. A környezetbarát, vegyszermentes, szagtalan, botanikus kertre emlékeztető "üvegházas" tisztítórendszerek iránt Kínától Indián át Írországig hatalmas a nemzetközi érdeklődés, ezért a Talentis Program innovációs központjának szerves részeként lehetőség nyílik egy öko-technológiai, kutatás-fejlesztési centrum létrehozására is.  Az ökológiai tudásközpont beruházási igénye várhatóan mintegy hárommilliárd forintra rúg majd.

Organica
Az Organica Környezettechnológiák Zrt. két évtizede a magyar környezetvédelmi ipar meghatározó szereplője, Magyarország egyik vezető környezettechnológiai szolgáltatója. Tevékenysége Kelet- és Közép-Európában a környezetvédelmi technológiák és szolgáltatások szinte teljes skáláját átfogja. Környezetvédelmi szolgáltatásainak fókuszában az ipari és a települési szennyvizek tisztítása áll, de a környezeti kármentesítés és rehabilitáció területén is széles körben ismert. Tevékenysége a szénhidrogénnel, nehézfémekkel szennyezett talajok és talajvizek tisztításától a szerves anyagokkal túlterhelt, elalgásodott (eutrofizálódott) élővizek újraélesztéséig terjed. Az Organica az ökológiai mintatérséget vízkezelési rendszereinek bemutatására, továbbfejlesztésére és annak oktatására is felhasználja majd.

Talentis Program
A Talentis Program 2003-ban lépett a nyilvánosság elé azzal a céllal, hogy a kormányzattal, a Magyar Tudományos Akadémiával, a Zsámbéki-medence településeivel, valamint az üzleti befektetőkkel való együttműködés révén létrehozza a közép-kelet-európai régió első, mintegy 300 önálló projektből álló tudásközpontját. A Talentis mára egy olyan egyedi, minden érintett fél által jóváhagyott, projektekre lebontott, önálló menedzsmenttel és költségvetéssel rendelkező, EU-konform rendszerré vált, amely lehetővé teszi az uniós források célzott megpályázását és mind hatékonyabb felhasználását is.

Ezek is érdekelhetnek